luni, 4 iulie 2011

"Go for the impossible. I always tried to find my own limits. So far I did not find them, so my universe is in constant expansion." P. C.

luni, 30 mai 2011

Dreams are not for sale.
Imperfectiunea se risipeste in timp, perfectiunea ne asteapta cu fiecare pas catre viitor, pentru ca iubirea perfecta este interminabila.
Iubirea trebuie sa fie sau ar trebui sa fie neconditionata. In acest fel, daruitoare si lipsita de egoism, ea este o sarbatorire a ceea ce este drept si adevarat.

duminică, 22 mai 2011

Cand iubesti incepi sa intelegi timpul, sa cunosti densitatea secundei.. sa dai greutate cuvintelor. Cand iubesti stii sa apreciezi faramiturile si banalitatile pe care nu le observa nimeni.

joi, 12 mai 2011

Olandezul zburator-Ion Minulescu

In portul alb, in care-am ancorat,
Nici un pilot nu stie cine sunt,
Nici cate vieti intregi am navigat
Neincetat,
Scuipat de ploi
Si palmuit de vant...
Dar cine-anume sunt cu-adevarat
Nu stiu nici eu...

[...]

Scrisoare- Ion Minulescu

Ma-ntrebi ce fac?...
Ce vrei sa fac
Mai mult decat s-astept... sa tac...
Sa casc... sa dorm si... sa visez
Pe fondul roz al unei vechi Ghiordez,
Pe care cateodata sade
Si blonda mea Scheherazade...
Fac ce-am facut si ieri
Si totdeauna —
Ma bat cu vantul si ma cert cu luna...
Din cand in cand ma urc pe deal, spre soare,
Sa ma-ntregesc cu globul lui fierbinte —

[...]

Seneca

Binele absolut al naturii omeneşti e cuprins în pacea corpului şi a sufletului.
Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont.

miercuri, 4 mai 2011

Maktub

Eu cred în tine, dragostea mea. Cred ca vei împarti iubirea ta cu oricine are nevoie sau o merita. Astfel calea mea e a ta, si astfel vom calatori împreuna spre eternitate!

miercuri, 13 aprilie 2011

Ca un violoncel singuratic intr-o lume abstracta

Cand te privesc tot cerul salbatic coboara in inima mea...si visul alearga pana departe...rostogolindu-se in vantul uscat si fierbinte al tacerii.

joi, 7 aprilie 2011

Life.....sweet life....

Ce mult se poate schimba viata unui om intr-o perioada de timp relativ scurta, dupa ce o perioada de timp totul a fost parca la fel…sau cel putin traiai intr-o oarecare rutina…intr-o zi totul se schimba…ce intervine? Ce se intampla cu tine? Cu sufletul tau? Cu viata ta? Oare renasti dintr o cenusa ca pasarea Phoenix? Eram pe marginea prapastiei, vedeam cum cad….simteam durerea…..o acceptam…si dintr-o data…poate cand apogeul a fost atins totul s-a schimbat. Credinta…licarirea slaba din sufletul meu a facut diferenta….a inceput sa creasca din ce in ce mai tare si totul, totul! s-a schimbat….am inceput sa simt ca traiesc…in fiecare zi totul era schimbat….totul era uimitor….totul era nou….intr un fel la fel…cum totusi nu fusese niciodata…si totul a renascut….si aceasta mare schimbare a facut unele modificari care poate ca sunt firesti…se incheie un capitol si incepe un altul. Un nou inceput, mult mai matur, mult mai plin de speranta, mult mai puternic, pentru ca inglobeaza tot ce fost in trecut, toate experientele si toate lucrurile care candva au durut azi se vindeca. Pentru ca am trecut peste ele, pentru ca azi le inteleg, le accept si mi le asum. Fac parte din mine orice as face.

Vreau sa fac pasul spre urmatorul stagiu. Vreau sa merg inainte si vreau sa pastrez valorile care m-au facut ceea ce sunt astazi. Reprezint suma tuturor experientelor prin care am trecut….cu bune si rele…

miercuri, 30 martie 2011

Unlimited love


Love is an ocean with invisible shores. Even if you don`t know how to swim, don`t be afraid to jump in the water.

sâmbătă, 12 martie 2011

All over me

Cause I know, that you know,
You're all over me now.
And it's clear, you will show,
And your curtains will close.
But if your heart is cold,
My sheets are warm.
I will shelter you,
Through the storm.

Say what I am,
What we are,
It's a start towards the truth.
Taking my breath,
With each delicate step
In my heart it's you.

luni, 7 martie 2011

A iubi = A trai

Ura, mandria si egoismul sunt creatii mentale. Toate acestea sunt produsele necunoasterii, ale ignorantei. Ele nu pot rezista in fata iubirii pure. Ura aduce cu ea tot ura. Iubirea aduce in schimb iubire. Frica da nastere fricii. Aceasta este o lege cosmica imuabila (este legea rezonantei). Este o tendinta naturala a iubirii, a puterii lui Dumnezeu sa guverneze pe acest Pamant, cucerind toate fortele urii si ale necuratului.

A fi in afara iubirii inseamna, practic, a fi in afara vietii. Cine a incetat sa mai iubeasca, acela a si murit deja.

Iubirea

Iubirea este mai puternica
Decat curentii apelor de adancime.
Iubirea este mai puternica ca moartea.

Arta de a iubi

"Bărbatul trebuie să-si cultive la perfectiune arta de a-si întârzia nedefinit ejacularea, până ce iubita sa a ajuns la un suficient de mare număr de orgasme. El nu trebuie să-si lase deloc sământa (sperma) să se irosească prosteste prin ejaculare".

Taoistii ne învată că orgasmul masculin si ejacularea nu sunt unul si acelasi lucru. Numai nefasta obisnuintă si ignoranta ne fac să credem că ejacularea ar constitui punctul culminant al plăcerii. După ejaculare, bărbatul e obosit, somnolent, urechile îi sunt clăpăuge, ochii i se îngreunează, apare senzatia acută de sete, membrele sale îi sunt anchilozate. În timpul ejaculării el trăieste o scurtă stare de fericire, după care urmează mai multe zile de blazare si epuizare. Dacă, din contră bărbatul reduce la minim si controlează complet ejacularea, corpul său se va fortifica, mentalul său va fi mult înviorat, auzul îi va fi mai fin si văzul mai pătrunzător. Dacă el refuză senzatia scurtă pe care o procură ejacularea, plăcerea si dragostea lui pentru femeie cresc în mod constant. Este ca si când n-ar putea-o poseda niciodată complet si aceasta îi măreste fericirea de a iubii. Oare nu este aceasta o infinită voluptate?

Actul sexual fără ejaculare reprezintă destinderea intens euforică a unei tensiuni, dar această destindere, repetabilă la scurt timp după aceea si nelimitată în timp, nu e explozivă, ca în cazul ejaculării. Aceasta este o plăcere care se împlineste frenetic nu prin violentă, ci printr-o stare de liniste profundă, printr-o uluitoare fuziune voluptoasă, senzuală si prelungită la infinit, într-o euforie care este dincolo de trupuri si sentimente. Este un simtământ de comuniune telepatică cu un Tot Gigantic si nu o senzatie de separare si vlăguire, ca în cazul ejaculării. Este un sentiment de strânsă comuniune cu cosmosul si de punere în comun pe multiple planuri cu fiinta iubită si nu un spasm individual egoist care-l exclude adesea pe celălalt.

vineri, 4 martie 2011

Cine a fost Buddha?

La nastere, copilul a primit numele de Siddharta. Numele de Buddha, sub care a devenit cunoscut dupa ce atins iluminarea, inseamna "cel treaz".

Intr-o zi, Siddharta pleaca pe camp cu tatal sau, care ii arata brazdele de pamant intoarse de plug. Tanarul print vede frumusetea peisajului, dar vede, de asemenea, si suferinta bivolului, osteneala taranului si moartea ramelor taiate de brazdar. El vede in natura, in lupta pentru viata, in legea celui mai puternic, moartea celor slabi.

Regele, impresionat de atitudinea fiului sau, isi aminteste prezicerile unui brahman: "Alegand viata de ascet ratacitor, el va atinge Iluminarea si va salva lumea!"

Dupa intoarcere, el da ordin ca in jurul tanarului print nici un spectacol sa nu ii mai poata trezi din nou asemenea contemplatii. Pune sa se construiasca trei palate in care Siddharta se va bucura de placerile cele mai rafinate. Totusi, uneori, fugind de bogatia decorului, el se retrage in fundul gradinilor, intr-o cabana de barne.

Regele da ordine: tot ceea ce poate aminti boala, batranetea si moartea trebuie sa fie indepartat din calea fiului sau. Imediat ce o dansatoare arata cel mai mic semn de oboseala, este inlocuita. Nu exista nici o floare ofilita, nici o frunza moarta, nici o lampa care sa palpaie in incinta palatului.

Siddharta iese deghizat si orasul i se arata cu fata sa, obisnuita. Vede un convoi mortuar pe care il urmeaza pana la locul de crematie; cadavrul se ridica in mijlocul flacarilor si capul ii crapa in duhoarea carnii arse. Cineva ii spune printului ca toti oamenii mor. Intors la palat, printul are de-acum moartea in suflet; intreg palatul pare cuprins de aripa sfarsitului, florile nu se mai deschid, muzica moare in instrumente si femeile sunt epuizate.

Siddharta mediteaza la ceea ce a vazut si hotaraste sa plece de la palat.

Este ajuns din urma de brahmanul curtii regale, trimis de tatal sau, care incearca sa-l determine sa se intoarca. Brahmanul ii spune ca daca este atras de viata de ascet, regulile castei ii permit sa aleaga acest mod de viata cand va ajunge la varsta de 50 de ani; pana atunci sa se intoarca la Kapilavastu, pentru a fi rege cand tatal sau nu va mai fi.

Cauta mai multe locuri de meditatie, dar de unsprezece ori, aceste se dovedesc nepotrivite.

Intr-un al doisprezecelea loc, in apropiere de Bodhigaya, deslusind un semn favorabil, el alege un copac sub care se instaleaza, la sfarsitul unei zile, decis sa nu se ridice de acolo pana ce meditatia nu il va face sa descopere cum poate fi suprimata suferinta. Animalele salbatice, carora doar ochii li se vad la marginea padurii, il contempla pe Intelept; miscarea si sunetele inceteaza si Universul intreg asteapta revelatia lui Buddha, asezat pe un strat de iarba.

Acolo, Inteleptul indura incercarile demonice ale lui Mara, zeul ispitelor, care incearca sa il faca sa renunte. De ce sa caute Eliberarea? Nu-i ajunge sa traiasca placerile simturilor? Mara, in fata impasibilitatii ascetului, declanseaza furtuna, ploaie, trasnete si tunete, pentru a-i tulbura meditatia. Insa pietrele de foc, si sagetile, cazute din cer se transforma in flori inainte de a ajunge in jurul lui.

In cursul primei nopti, Buddha isi vede sutele de vieti precedente. Jataka, o culegere buddhista de povestiri pentru copii, se spune ca reda aceste vieti.

In cursul celei de-a doua nopti, Buddha descopera complexitatea Universului. El vede galaxiile, diferitii sori, spatiul, timpul, materia si Vacuitatea care o compune. El vede meteoritii, cometele, astrii vii si astrii morti. Asa cum se desfasoara un curcubeu, infinitatea timpului se deruleaza in fata sa: trecutul si viitorul, perioadele cosmice ale evolutiei si cele ale degenerarii. Ciclul vietii ii apare la nivel cosmic. El vede cum moartea zamisleste viata, intunericul lumina, lipsa formei forma, in sirul neintrerupt al renasterilor.

In cursul celei de-a treia nopti, regnurile naturii si legile lor i-au aparut cu claritate. Pieirea vietii pentru continuarea vietii asa cum a contemplat-o pentru prima data, atunci cand tatal sau i-a aratat plugul care intorcea pamantul, i-a aparut intr-o lumina noua: leoaica ce omoara gazela pentru a-si hrani puii actioneaza dupa propria sa natura, pasarea care devoreaza viermii actioneaza si ea dupa propria-i natura, sarpele inghitind animale mici, nu face nici el ceva contrar propriei sale naturi.

In cursul celei de-a patra nopti, decurgand din viziunile precedente, el vede suferinta si cum aceasta este rezultatul vietii si mai ales rezultatul simturilor. El vede indepartarea omului de natura sa profunda. Incercand sa scape de durere, refugiindu-se in placerea senzuala si mentala, nu face decat sa se precipite catre o durere si mai mare. Cautarea omului este cunoscuta: el vrea sa se elibereze de suferinta. Dar mijloacele pe care le adopta sunt superficiale. Chiar refugiindu-se in religie, el nu gaseste aceasta pace.

Viziunea Celor Patru Adevaruri ii apare atunci lui Buddha:

1. Suferinta (dukha), este contactul corpului, mentalului, constiintei, care formeaza natura iluzorie, cu lumea.
2. Originea (samudaya) Suferintei este dorinta, cauza renasterii.
3. Incetarea (nirodha) Raului este incetarea acestei dorinte.
4. Calea (marga) care duce la incetarea Raului este Nobila Cale Octupla: vederi corecte, vorbire corecta, actiune corecta, mijloace de existenta corecte, efort corect, vointa corecta, atentie corecta, meditatie corecta.

Buddha isi petrece noptile meditand in padure, sub cerul liber, si ii indeamna pe cei care ii asculta invatatura sa urmeze o viata dedicata meditatiei.

Buddha a trecut din aceasta lume la optzeci si ceva de ani, si nu se stie nici astazi daca moartea i-a fost cauzata de o otravire sau de o mancare alterata. Timp de 400 de ani invataturile sale s-au transmis oral, apoi au fost consemnate pe frunze de palmier.



Cine a fost Mahatma Gandhi?

"Ochi pentru ochi, si lumea va deveni oarba"(Mahatma Gandhi)

Mahatma Gandhi cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi a fost părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente. Numele de "Mahatma" în sanscrită înseamnă "marele suflet".

Gandhi luptă pentru recunoașterea drepturilor compatrioților săi.

Gandhi și-a dedicat viața înaltului scop de a descoperi adevărul. A încercat să obțină aceasta prin învățarea din propriile greșeli și experimentând pe el însuși. Și-a intitulat autobiografia „Povestea experimentelor mele cu adevărul”. Gandhi a declarat că cea mai importantă luptă de purtat este cu propriii demoni, temeri și nesiguranțe.

Gandhi s-a născut hindus și a practicat hinduismul toată viața sa, majoritatea principiilor sale provenind din hinduism. Ca un hindus obișnuit, el credea că toate religiile sunt egale și a respins toate eforturile de a-l converti la o altă religie. A fost un teolog avid și a citit considerabil despre toate marile religii. Gandhi credea că în centrul fiecărei religii este adevărul și dragostea.

Dreams

joi, 3 martie 2011

Traditii - Zilele Babei Dochia


Zilele Babei cuprind un ciclu de 9 zile, incepand cu 1 martie si corespund cu zilele de urcus ale Babei Dochia cu oile, la munte. Se spune ca asa cum va fi ziua aleasa, din Babe (frumoasa, urata, intunecata, insorita), asa va fi firea si sufletul persoanei in acel an. Dochia este un personaj precrestin, fiind considerata in popor ca o baba cloanta, urata, rea, care isi pune nora la incercari grele. Repartizarea celor 9 zile ale Babei Dochia pe persoane de sex feminin pentru a afla, pe principiul Similia similibus, cum le va fi firea de-a lungul anului, este cunoscuta sub numele de Pusul Babelor. Prima baba, care cade la 1 martie si care poarta numele special de Baba Dochia se mai numeste si Cap de primavara.

Legendele Dochiei ne introduc in atmosfera specifica unui sat romanesc cu economie pastorala. Conform legendei, la sfarsitul lunii februarie Baba Dochia isi trimite nora in padure sa culeaga fragi. Nora se intalneste cu un mosneag care o sfatuieste sa mearga intr-o valcea apropiata unde sunt fragi copti. Vazand fragii copti, Dochia crede ca a venit primavara si, ca urmare, poate urca cu oile la munte. Imbraca totusi 9 cojoace si porneste la drum. Dupa ce pleaca de acasa incepe o ploaie care dureaza 9 zile si 9 nopti. Ingreunandu-i-se cojoacele in spate, Dochia le dezbraca si ramane in iie. In alte legende, Dochia se dezbraca de cojoace din cauza caldurii. In a 9-a zi, lasandu-se un ger puternic, baba Dochia ingheata impreuna cu oile sale, devenind stane de piatra.

Zilele urcusului, echivalente cu numarul cojoacelor, reprezinta durata ciclului de renovare a timpului, iar moartea Dochiei, in ziua de 9 Martie se considera hotar intre anotimpul friguros si cel calduros.


miercuri, 23 februarie 2011

Lucruri care merita.

Walkiriile gravitează în jurul unui om care vrea să-şi schimbe viaţa şi să-şi împlinească un vis: va merge în deşertul Mojave, unde speră să-şi întâlnească îngerul călăuzitor, reuşind astfel să se cunoască pe sine şi să înţeleagă lumea. De la Maestrul lui spiritual, J., Paulo ştie că deşertul nu este un loc pustiu, ci ascunde şansa unor întâlniri neaşteptate. Acolo, departe de vâltoarea vieţii de zi cu zi, se află un tânăr Maestru al Tradiţiei şi un grup de femei războinice, Walkiriile, care cutreieră călare deşertul. Iar ele îl vor ajuta pe Paulo să-şi împlinească visul.

Paulo şi femeia iubită, Chris, străbat întinderile de nisip, într-un periplu ce se va dovedi, mai presus de toate, o călătorie interioară care le va pune la încercare sentimentele şi credinţa, dar îi va călăuzi spre adevărata Dragoste şi Cunoaştere.

Una dintre cele mai importante opere ale lui Paulo Coelho, roman surprinzător şi plin de mister, Walkiriile evocă o uluitoare experienţă umană şi spirituală survenită în viaţa autorului la scurt timp după ce Alchimistul a văzut lumina tiparului.

"Vorbim de libertate, dar suntem prizonierii propriilor vinovăţii."

Cum obtinem un arbore de avocado?


Inmultirea plantei se face cel mai adesea din sambure. Acesta este supsendat cu ajutorul unor betisoare de lemn deasupra unui pahar cu apa, in care este lasat scufundat cam o treime.

Paharul este lasat apoi intr-un loc cald, luminos dar ferit de actiunea directa a razelor. Pe masura ca nivelul apei scade, se completeaza cu apa de la robinet. Intr-o perioada de 2 pana la 6 saptamani, radacinile si plantula vor incepe sa se dezvolte.

Cand tulpinita a crescut suficient si ii apar primele doua frunze, aceasta se taie de la jumatate si se lasa sa creasca din nou (in acest fel, coroana plantei obtinute va fi mai bogata).
Se transplanteaza intr-un ghiveci cu pamant bine ingrasat si drenat. Ghiveciul se poate muta chiar si in razele directe ale soarelui. Se va uda moderat.

Visul ca mijloc de calatorie intre dimensiuni


Ne-a surprins pe toti sa constatam ca bebelusul de cateva zile viseaza, zambeste, are o traire interioara intensa. Ce anume provoaca visul la un pui de om care nici macar n-a deschis ochii?Prin encefalograme si alte rezonante magnetice, astazi putem intelege mecanica visului. Shamanii din Peru cred ca toate creaturile viseaza: omul, cainele, muntele, bradul pentru ca toate sunt inzestrate cu suflet, "care se intoarce acasa in timpul somnului".

Semnele clinice ale starii de visare sunt usor de descifrat: in timpul somnului aparatul muscular se relaxeaza complet, insa isi reia activitate in timpul visarii, ochii se invartesc in orbite, iar encefalograful observa procesul de visare prin amplitudinea oscilatiilor din regiunea pontica a creierului. Medicii converg in diagnosticul ca persoanele care nu viseaza sunt vicitimile unor halucinatii si dereglari in stare de veghe. Visam, in mod obisnuit de trei-patru ori pe noapte, prima repriza dureaza aproximativ 10 minute, iar ultima, in jur de 4o de minute. S-a constat ca visul este mai folositor omului, chiar decat somnul. Un experiment a demonstrat ca un subiect privat de somn caruia i s-au permis doar reprizele de visare, a putut sa-si vada de viata lui obisnuita, fara nici o dereglare. Visul pare sa aibe rolul de a stabili legatura dintre omul intrupat cu primul tip de spatiu caruia ii apartinem: domeniul Logosului!

marți, 22 februarie 2011

Despre delfini

In prezent se cunosc aproximativ saptezeci de specii de delfini, diferite ca forma si dimensiuni, numar de dinti, culoare, prezenta inotatoarei dorsale, formele mai des intalnite fiind delfinul comun (Delphinus Delphis), delfinul mare (Tursiops Truncatus) si marsuinul (Phocaena Phocaena), specii raspandite si in Marea Neagra, dar in numar tot mai mic.

In stomacul unor delfini s-au gasit pietre de diferite marimi, bucati de lemn, de sticla, cizme, pantofi, obiecte care se pare ca ar fi necesare in farimitarea hranei.

Delfinii aud foarte bine, de la sunetele obisnuite, cu frecvente mici, pana la sunete cu frecvente foarte inalte.

Ei sunt, totodata, neitrecuti inotatori si scufundatori, depasind cu usurinta viteza de treizecisicinci-cincizeci km/ora (Orcinus Orca), iar delfinii mari realizeaza adevarate performante; salturi de pana la 5-6 m inaltime si aproape 10 m lungime.

De remarcat si faptul ca delfinii dresati pot cobori in adancuri pana la 300 de metri si chiar mai mult.

Delfinilor le place muzica, dovada ca ei se pot dresa cu usurinta in delfinarii si folositi la circuri. Adeseori, aceste animale inteligente reusesc sa reproduca bine vocea si chiar cuvintele dresorului.

Auzul fin al delfinilor se explica prin aceea, ca ei sesizeaza undele sonore nu numai cu organul lor acustic, dar si cu tot corpul, mai cu seama cu pielea de pe cap.

Delfinii se numara printre cele mai inteligente animale, unele specii avand raportul dintre masa creierului si masa corpului la fel cu cel al oamenilor. Inca de la inceputurile navigatiei, au fost subiect de arta, literatura, si mit.

Cel mai rapid inotator uman, poate inota cu o viteza de 10 km/ora. Delfinul poate inota cu o viteza de 60 de km/ora. Daca inoti langa un delfin si incepi sa te scufunzi, el intotdeauna te va impinge la suprafata.

Gura delfinului este plina de colti ascutiti 12-200 si nu-si pierde nici unul in timpul vietii. Delfinii dorm cu un ochi deschis. Isi pot misca ochii in mod separat, uitandu-se cu unul intr-o directie si cu celalalt in alta directie.

Curiozitati despre elefanti

Stiati ca:
• Elefantul este considerat cel mai mare si cel mai greu animal de pe planeta.
• Inima
unui elefant poate cantari pana la 20 de kg, iar creierul sau, 5 kg in medie.
• Trompa elefantului este compusa din 40.000 de muschi.
• Un elefant poate ridica cu ajutorul trompei, o greutate de pana la 270 kg.
• Grosimea pielii elefantului este intre 1 mm, pe zona urechilor si 3 cm pe spate.
• Viteza maxima de alergare pe care o poate atinge un elefant este de 40 km/h.
• Un elefant adult mananca in medie 250 kg mancare pe zi.
• Un elefant bea aproximativ 200 l de apa si urineaza in medie 50 l de urina.
• La nastere, puiul de elefant cantareste aproximativ 80 kg la nastere.
• Nou-nascutul de elefant, bea zilnic aproximativ 10 l de lapte.
• Elefantul este considerat a avea o memorie uimitoare, de aici venind si expresia “memorie de elefant”.
• Coltii elefantului pot cantari la maturitate pana la 100 kg si pot ajunge pana la lungimea de 3 m.
• Molarii unui elefant cantareste in jur de 5 kg si are o lungime de aproximativ 30 cm.
• Pe parcursul vietii unui elefant, toti dintii acestuia, exceptie coltilor de fildes, se schimba de 6 ori.
• Elefantul creste pe intreaga durata a vietii lui si traieste in medie 70 de ani.

duminică, 13 februarie 2011

"Valentina mea iubita"



Stiu ca multi romani sunt impotriva ideii de Valentine`s Day, pe motiv ca nu ar fi o sarbatoare autohtona. Ei bine, parerea mea este ca atunci cand iubesti merita sa sarbatoresti asta cu orice ocazie, iar daca ideea nu ne apartine sa le multumim celor care au inventat-o:)
Asa ca sa ne bucuram de fiecare clipa petrecuta alaturi de sufletul nostru drag!

vineri, 11 februarie 2011

Mi-e dor.......

Cand spun 'frumos' eu ma gandesc la tine
Visez ca sunt departe de cei rai
Te simt aproape, te simt in mine
Mi-e dor de ochii tai

Simt adierea gandurilor tale
Si as vrea sa-ti fiu la poarta zurgalau
Sa ma auzi cand vantul, la poarta o sa bata
Mi-e dor de parul tau

Caut parfumul care te inconjoara
Caci mi-a lasat in suflet vraja sa
Iar dorul acesta jalnic ma doboara
Mi-e dor de gura ta

Si daca-as mai putea trai inca o viata
As vrea sa te pazesc de tot ce-i rau
Si n-am sa cer nimic in schimb vreodata
Mi-e dor de chipul tau

Iar daca-o sa-nteleg c-am asteptat degeaba
Si tot degeaba am sperat candva
Usor ma voi retrage in tacere
Mi-e dor de vorba ta..

(Versuri Ovidiu Scridon)

4 legi spirituale


- prima lege zice: “Persoanele pe care le intalnesti sunt persoanele potrivite”. Cu alte cuvinte, nimeni nu intra in viata noastra din intamplare; toate persoanele cu care interactionam se afla alaturi de noi cu un motiv, acela de a ne ajuta sa invatam lectiile de viata care apar si sa continuam drumul personal;

- a doua lege zice: “Ceea ce ni se intampla este singurul lucru care ni se putea intampla”. Nimic, absolut nimic din ceea ce se produce in viata noastra nu ar fi putut sa se intample in alt mod (nici macar detaliul cel mai nesemnificativ)… Nu exista: “daca as fi facut cutare lucru….s-ar fi produs alt cutare lucru….” NU. Toate si fiecare in parte dintre situatiile care se produc sunt perfecte, cu toate ca mintea si egoul nostru nu le accepta …

- a treia lege zice: “Orice moment in care se incepe este momentul corect”. Totul incepe in momentul potrivit, nici inainte, nici dupa; cand suntem pregatiti pentru ca ceva nou sa apara in viata noastra, exact atunci apare (incepe);

- a patra lege zice: “Cand ceva se termina, se termina”. Daca ceva a luat sfarsit in viata noastra, este pentru propria noastra evolutie, deci cel mai bine este sa inchizi capitolul si sa mergi inainte imbogatit cu acea experienta.

Cred ca nu este intamplator ca citesti aceste randuri acum; acest text ajunge la tine azi pentru ca esti pregatit(a) sa intelegi ca “nici un fulg de zapada nu cade niciodata in locul gresit”.

Ce face homo sapiens sapiens cand se plictiseste?

SA IncercAm, cu Steve

1. Sa legi un prieten ( am stii noi pe cine), sa-l pui pe bancheta din spate si sa te plimbi prin oras pana te opreste politia.

2. Reincarcati automatul de cafea din biroul vostru cu cafea decofeinizata timp de trei saptamani. Cand toata lumea va fi depasit dependenta de cafea, schimbati-le cafeaua cu ESPRESSO.

3. Daca scoateti bani la ghiseul bancii la rubrica « scopul folosirii banilor » scrieti « pentru marijuana ».

4. Cand sunteti pe un coridor, sariti in loc sa mergeti. Apoi incercati sa numarati cate persoane se uita la voi crucis!

5. Daca sunteti la restaurant si vreti sa comandati ceva, cereti « apa plata dietetica ».

6. Sunati-va prietenii cu cinci zile înainte sa mergeti la o petrecere si spuneti-le ca nu veti putea fi prezent din cauza unei dureri de cap.

7. La farmacie, cumparati o cutie de prezervative si dupa aia întrebati farmacistul unde este cabina de proba!

8. Daca aveti copii, la masa de seara spuneti-le ca din cauza recesiunii va trebui sa renuntati la ei!

9. Incearca sa nu vorbesti despre pinguini. Azi. Deloc. Nici un cuvant.

10. I am bored again:))


marți, 8 februarie 2011

Reclama - Axe, Geniala!

Dentro..









Jules Verne, 8 febr.1828-1905


Un tribut pentru Jules Verne -183 de ani de la nastere


Este unul dintre marii scriitori ai Franţei din secolul al XIX-lea, a scris 65 de romane, povestiri, eseuri, piese de teatru, poeme. Jules Verne a fondat genul ştiintifico-fantastic clasic în care acţiunea este prezentată asa de bine încît lucrurile cele mai incredibile devin palpabile.

Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne) (n. 8 februarie 1828, Nantes, Franţa - d. 24 martie 1905) a fost un scriitor francez şi un precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice. Verne a fost apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spaţiu, aer şi călătoria în adâncurile mării.

A încetat din viaţă pe 24 martie 1905 şi a fost îngropat la cimitirul francez din orasul Amiens. Sursa bibliografică serioasă, cea mai bună şi mai accesibilă pentru biografia lui Jules Verne, cît şi pentru cărţile lui, este enciclopedia franceză, faimoasa ,,Larousse" (versiunile illustrée) din orice an după 1930.

Cum se numesc piticii din Alba ca zapada?


Doc
Happy
Bashfull
Sleepy
Sneezy
Grumpy
Dopey

Un fenomen interesant!

Ceata este un fenomen meteorologic care este format dintr-o aglomeratie de particule de apa aflate in suspensie in atmosfera, in apropiere de suprafata solului.

Cand, la o anumita temperatura, cantitatea de vapori din aer se mareste substantial mai ales in urma evaporarii intense a apei din sol, acestia pot sa devina saturati prin racire, daca temperatura aerului coboara mai jos de asa-numitul "punct de roua". In aceasta stare ei nu mai pot sa se afle numai in stare gazoasa si incep sa se condenseze in mici picaturi de apa care, fiind in suspensie in straturile de aer de la suprafata solului, micsoreaza transparenta aerului, provocind fenomenul caruia ii spunem ceata. Ceata deasa care are ca efect o reducere mai accentuata a vizibilitatii se numeste negura sau pacla.

Ceata este mai frecventa toamna si primavara, cand temperaturile sunt mai scazute si vaporii ating starea de saturatie la o cantitate mult mai mica in unitatea de volum decat in timpul verii si se formeaza indeosebi dimineata si seara. De asemenea, ceata este cel mai des intalnita in vai unde temperatura este mai scazuta si umiditatea este mai mare.

Practic, ceata este un nor aflat in contact cu solul. Ea se distinge de nori numai datorita faptului ca norul nu atinge suprafata pamantului. Acelasi nor, considerat astfel de la altitudini joase, poate deveni ceata la altitudini mai inalte, spre exemplu in varful unor munti sau dealuri.

Atunci cand afara este foarte frig se poate observa ca lacurile si raurile scot aburi. Se formeaza astfel impresia ca apa fierbe. Fenomenul observat este cel de evaporare formandu-se ceata de evaporatie. Putina lume stie ca evaporarea apei la suprafata lacurilor sau a raurilor se poate face si la valori termice sub punctul de fierbere. Conditia care trebuie indeplinita este ca aerul de deasupra sa fie uscat.

Vaporii de apa ajunsi in aerul rece se condenseaza si formeaza stropi fini ce raman in suspensie, fenomen ce poate fi observat ca un abur deasupra apei.

marți, 1 februarie 2011

Waves


Sunt zile in care ne merge bine si sunt zile in care ne merge rau..sunt zile care trec si nu se intampla nimic bun...nimic rau....dar uneori dupa proverbul "Nu aduce anul ce aduce ceasul"...ne trezim pusi in fata unor diverse situatii....unele care ne aduc o raza de soare in suflet iar unele care ne aduc unele aspecte negative...

Imi imaginez intr-un fel viata ca o corabie pe mare...un pirat in cautarea unei comori are de-a face cu o multime de peripetii....cele mai rele poate ca sunt furtunile, dar eu cred ca lucrurile grele prin care trebuie sa treaca un capitan nu il fac pe acesta sa renunte la calatorie ci il fac sa gandeasca un plan pentru a iesi din criza, un plan care sa il ajute sa nu isi piarda echipajul, proviziile si efectiv sa nu ajunga pe fundul marii...

Poate ca asa suntem si noi oamenii in fata necunoscutului...ne este frica uneori sa luptam si in loc sa ne gandim ca o sa vina o noua zi care poate va aduce soare, continuam sa ne oprim doar la gandul ca suntem in furtuna.

Asadar, sa mergem inainte cu bucurie, adunand toate puterile pentru a alege binele din tot ceea ce vom avea de infruntat.

joi, 27 ianuarie 2011

Dieta cu ananas

Este indicat sa consumi ananas proaspat cand urmezi o dieta de slabit, contine enzime care accelereaza metabolismul.
Pentru a putea urma dieta trebuie sa folosim un ananas proaspat de aproximativ un kilogram. Intotdeauna taie portiunea indicata si restul acopera cu o folie – asa vei pastra vitaminele. Poti urma dieta o zi pe saptamana pentru a reduce contributia calorica si pentru a curata organismul intr-o cura de detoxifiere usoara.

Micul dejun: Cereale cu ananas (300 grame ananas). Curata si apoi taie fructul in bucatele. Adauga 3 linguri de cereale (6 grame) si 2 linguri de suc de portocale ± 150 calorii. Calorii: 100 ml de suc de ananas (bineinteles ca nu indulcit!) cu 1/8 litri de apa minerala. ± 150 calorii

Pranz: verdeata cu ananas: curata 250 grame de ananas si taie-le in bucatele. Spala un ardei gras si taie-l si pe acesta. Mai adauga 2 cepe mici si 50 grame de alte legume. Prajeste ardeiul gras, cepele si legumele intr-o lingura de ulei de masline. Adauga ananasul si lasa-le la un foc mediu pentru 3 minute. Asezoneaza cu piper si curry. ± 200 calorii. Ananas proaspat 150 grame de ananas proaspat ± 50 calorii

Cina: salata de ananas si ciuperci champignon. Curata 300 grame de ananas si taie-le in bucatele. Spala 100 grame de ciuperci si taie-le si pe ele. Adauga apoi 30 de grame de carne de curcan taiata in felii subtirele si amesteca. Asezoneaza salata cu o lingurita de maioneza fara grasime, o lingurita de patrunjel proaspat si piper, ± 200 calorii.

Un aliment perfect


Aflux de energie

Bananele contin trei zaharuri naturale – sucroza, fructoza si glucoza, combinate cu fibre. O banana ofera instantaneu un aflux sustinut si substantial de energie.

Energie pentru a face miscare timp de 90 de minute

Cercetarile au demonstrat ca numai doua banane ofera destula energie pentru un efort fizic extenuant de 90 de minute. Nu este de mirare ca banana este fructul numarul unu in randul atletilor de performanta ai lumii.

Ameliorarea problemelor medicale si a bolilor

Dar energia este numai unul dintre modurile in care banana ne poate ajuta sa ne mentinem in forma. Ne poate ajuta sa infruntam sau sa prevenim un numar substantial de boli si probleme, ceea ce o face sa fie obligatorie in meniul zilnic. Iata in continuare o lista cu cele mai bune efecte pe care le are.

Putere pentru creier:

200 de elevi de la o scoala din Twickenham (Middlesex, Marea Britanie) au fost ajutati sa-si treaca examenele anuale cu rezultate mai bune mancand banane la micul dejun, in pauza si la pranz, in incercarea de a-si imbunatati puterea creierului. Cercetarile au aratat ca acest fruct ce contine o cantitate mare de potasiu poate ajuta procesul de invatare prin imbunatatirea atentiei.

Constipatie:

Avand un continut ridicat de fibre, bananele pot fi incluse in dieta in scopul restabilirii functionarii normale a intestinelor, ajutand la depasirea constipatiei fara a mai fi nevoie de laxative.

Mahmureala:

Unul dintre modurile cele mai rapide de a vindeca mahmureala este prepararea unui milkshake de banane, indulcit cu miere. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, ridica nivelul zaharului din organism, in timp ce laptele calmeaza si rehidrateaza corpul.

Arsurile la stomac:

Bananele au un efect natural antiacid in corp, deci daca suferiti din cauza arsurilor gastrice, incercati sa mancati cateva banane pentru a calma durerea.

Ciupiturile de tantar:

Inainte de a cauta crema impotriva ciupiturilor de insecte, incercati sa frecati zona afectata cu partea interioara a cojii de banana. Multi oameni cred ca are un succes uimitor in reducerea umflarii si iritarii la locul ciupiturii.

Nervii:

Bananele au un continut ridicat de vitamine din complexul B, care ajuta la calmarea sistemului nervos.

Supraponderali si stresati la munca?

Studiile efectuate la Institute of Psychology din Austria au descoperit ca stresul de la serviciu duce la pofta de alimente care aduc confort, precum ciocolata si cipsurile. Un studiu efectuat pe 5000 de pacienti ai spitalului a aratat ca cei mai grasi dintre pacientii care au participat la studiu aveau sanse mai mari de a avea un nivel ridicat de stres la locul de munca. Studiul a tras concluzia ca, pentru a evita poftele induse de panica, trebuie sa controlam nivelul de zahar din organism cu ajutorul gustarilor cu nivel ridicat de carbohidrati la fiecare doua ore pentru a mentine stabil nivelul zaharului.

Stresul:

Potasiul este un mineral vital, care ajuta la normalizarea pulsului, trimite oxigen catre creier si regleaza echilibrul hidric al organismului. Atunci cand suntem stresati, rata metabolismului creste, reducand astfel nivelul potasiului. Acesta poate fi echilibrat cu ajutorul unei gustari formate din banane, care au un continut ridicat de potasiu.

Negii:

Multi oameni preocupati de alternative naturale jura ca daca doriti sa scapati de un neg, puteti pune pe el o bucata de coaja de banana, cu partea galbena in afara. Puteti mentine aceasta compresa cu ajutorul unui plasture sau leucoplast medicinal.

Bananele si merele

Asadar, o banana este intr-adevar un remediu natural al multor boli. Daca am face comparatie cu un mar, are de patru ori mai multe proteine, de doua ori mai multi carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multa vitamina A si fier si de doua ori mai multe alte vitamine si minerale. Este bogata si in potasiu si este unul dintre cele mai valoroase alimente pe care le avem la indemana.

Deci poate este momentul de a schimba proverbul, spunand
"Bananele, un aliment perfect!"

Bananele trebuie sa fie motivul pentru care maimutele par asa de fericite tot timpul.

Inca un secret: crema de pantofi

Vreti sa va lustruiti repede pantofii? Luati partea interioara a cojii de banana si frecati direct pantoful... apoi stergeti cu o carpa uscata. Nu-i asa ca este un fruct uimitor?

marți, 25 ianuarie 2011

Nu ma simt deloc de 25, merg pe 17 :P


Am tot analizat unele aspecte ale vietii mele in ultima vreme si am ajuns la concluzia ca incep sa redescopar sentimente si trairi care au stat o buna bucata de timp adormite...si ma intreb care au fost factorii pentru care au ramas asa suspendati in neant si continui sa ma intreb ce si de ce tocmai acum s-au trezit la viata...cred ca intr-un final nu mai conteaza de ce se intampla una si alta ci conteaza ca se intampla....asta inseamna sa simti ca traiesti...si cu ocazia asta mi-am adus aminte ca unele feeling-uri te fac sa simti o oarecare magie...te fac sa simti ca traiesti momente memorabile in care se scrie istoria vietii tale...

Si ma intreb...de ce sa fiu un om ca oricare altul? Un om pe care il usuca stresul...un om care uita sa iubeasca...un om care nu se mai bucura de nimic....un om pentru care numai lucrurile materiale sunt importante...de ce sa nu riscam pentru un lucru care ne face fericiti? De ce sa nu fim originali? De ce sa ne pese ca altii se uita la noi ciudat? - doar pentru ca ei nu simt...

Am tot auzit in ultima vreme cuvinte de genul..."am o varsta"..."nu mai conteaza aiurelile astea"..."sunt alte lucruri acum mai importante"....si as vrea sa intreb care lucruri sunt mai importante decat dragostea? Indiferent ce fel de iubire este, ea provine din aceeasi sursa, din bunatate, din lumina....din caldura... dintr-un SUFLET.....

Pot sa spun ca ma consider un om norocos, nu-mi imaginez o viata banala...si nici nu am avut-o niciodata lipsita de sens...apreciez toate lucrurile bune care mi se intampla si ii multumesc cuiva pentru asta:)

Cat de putin are nevoie omul sa fie fericit? ...da, buna intrebare, eu chiar cred ca inca mai exista oameni care apreciaza un zambet, o floare, un gest, o toamna fara ploi:), un cantec, o scrisoareee.....oare mai scrie cineva scrisori? Oare cand a murit cavalerismul in tara asta si cine l-a omorat? / intrebare retorica evident...

Eu insumi sunt un romantic incurabil si stiu si simt ca dragostea este totul...traiesc pentru dragoste....traiesc pentru a impartasi cele mai frumoase sentimente care pornesc din inima mea cu persoanele din jurul meu...am nevoie de dragoste asa cum am nevoie de aer iar ea ma rasplateste cu o stare euforica care ma ajuta sa vad in spatele zidului...si ma face sa cred din tot sufletul ca pana si cel mai ursuz om din lumea asta are o inima si in ea exista sentimente...si oricine zice ca e prea tarziu sa iubesti se inseala...noi suntem niste creaturi ciudate, dar suntem facute din dragoste!

Si atunci ce ne opreste sa simtim?

duminică, 23 ianuarie 2011

What about "carisma"?


Te-ai intrebat de ce dupa unele persoane, nu neaparat frumoase, se intorc toate capetele? De ce unii oameni cuceresc asistenta, aparent fara niciun efort, in timp ce altii sunt transparenti ca un geam proaspat lustruit? Se numeste carisma si tine de resorturi foarte intime. Are legatura cu ceea ce specialistii numesc incredere in sine, dar este mai mult decat atat.

Ce este carisma? Unele guri spun ca este "darul facut de zei oamenilor". Intrebarea este daca te nasti cu acest dar sau il poti cultiva? Raspunsul este de doua ori afirmativ: este un dar innascut, dar in acelasi timp ceva ce poti cultiva. De retinut este faptul ca oamenii carismatici, sunt cei care cuceresc lumea.

Observa persoanele care iti plac

Iti place o persoana din anturajul tau? O admiri? Te domina? Sigur este vorba despre o persoana cu farmec, o persoana carismatica. Nu-ti ramane decat sa o observi. Invata de la ea ce anume face pentru a obtine simpatia celor din jur. Vezi cum reuseste sa-si impuna punctul de vedere. Nu trebuie sa o copiezi, ci sa intelegi care sunt mecanismele pe care le aplica. Carisma nu tine nici de aspectul fizic, nici de pregatirea profesionala, nici de pozitia din societate.

Primii pasi pentru dezvoltarea unei personalitati carismatice sunt:

Controlarea propriilor emotii - Nu te lasa coplesit de emotiile pe care le incerci intr-o situatie sau alta, nu arata celor din jur trairile interioare, nu fi transparent, nu te lasa citit.

Constinetizarea puterii gandurilor - Realizeaza ca esti ceea ce gandesti. Gandurile sunt sugestii puternice care iti influenteaza in mod subconstient comportamenul, daca te gandesti la situatii dezastroase vei fi tentat sa duci lucruri in acea directie. Dimpotriva daca te gandesti din start ca vei reusi, ca toate vor merge asa cum vrei tu, atunci ai sanse mari ca aceste ganduri sa devina realitate. Inarmeaza-te din start cu ganduri pozitive. Creaza-ti o imagine pozitiva despre tine si despre situatia in care te afli.

Fi un bun ascultator - fiind un bun ascultator iti poti da seama ce anume ar dori cei din jurul tau sa auda. Pe scurt le poti citi personalitatea, le poti ghici gandurile. Ii poti iscodi subtil prin intrebari relevante.

Implica-i pe ceilalti - atinge-ti obiectivele prin implicarea celor din jur in conversatie astfel incat macar o parte din auditoriu sa fie atrasa de partea ta si nu sa devii un intrus in mijlocul grupului iar toti ceilalti sa fie coalizati impotriva ta.

O personalitate flexibila - fi intelegator, tolerant si empatic cu ideile celor din jur.

Aminteste-ti si foloseste mereu aceste tehnici si pe masura ce vei deveni tot mai experimentat ele vor deveni o a doua natura, le vei folosi instinctiv si vei putea deveni astfel un personaj carismatic in cercurile pe care le frecventezi.

miercuri, 12 ianuarie 2011

O zi eficienta! Regula celor 3 opturi.


Practic este vorba despre respectarea celor trei opturi: opt ore de muncă activă, opt ore de odihnă tot activă şi opt ore de somn.


Primul opt înseamnă, indiferent de activitate, fizică sau intelectuală, concentarea maximă în ceea ce facem, cu mici pauze de relaxare, de cinci minute, indiferent dacă suntem la masa de lucru, în faţa computerului sau pe şantier.


Al doilea opt, odihna activă, nu înseamnă să stăm cu ochii în tavan sau în faţa televizorului, ci să facem ceea ce ne place cel mai mult: plimbări pe jos, cu bicicleta sau pe role, înot, gimnastică aerobică, dans, concerte, teatre, inclusiv treburi gospodăreşti.


Al treilea opt, somnul, trebuie reglat după ceasul biologic al fiecăruia şi corectat după fusul orar atunci când ne deplasăm pe distanţe lungi. Aceasta se realizează cu ajutorul biomelatoninei. Tot aici se încadrează evitarea stresului, evitarea poluării exogene şi mai ales a celei endogene, ce se referă la alimentaţie.

luni, 10 ianuarie 2011

Un dinozaur, se legana...


Dinozaurii au fost animale vertebrate care au dominat ecosistemele terestre pe o perioadă de aproximativ 160 de milioane de ani, prima dată apărând pe planeta noastră cu aproximativ 220 de milioane de ani în urmă, la sfârșitul perioadei triasice.

La sfârșitul perioadei cretacicului, acum circa 65 de milioane de ani, dinozaurii au suferit o extincție catastrofală cauzată de schimbarea temperaturii globale și de impactul Pământului cu un meteorit uriaș de 40 Km diametru în golful Mexicului, numit "Chicxulub", care a încheiat nu numai perioada de dominare a uscatului de către aceste animale, dar chiar și existența lor.
Totuși, păsările moderne sunt considerate descendente directe ale dinozaurilor de tip theropod din familia răpitorilor, având drept prim reprezent pasărea "Archaeopterix", care a trăit cu 150 de milioane de ani în urmă.

Odată cu descoperirea primilor dinozauri la începutul secolului al 19-lea, scheletele lor fosilizate au devenit puncte majore de atracție în toate muzeele din lume. Dinozaurii au devenit într-o foarte scurtă perioadă de timp parte esențială a culturii globale a omenirii, devenind extrem de populari, mai ales în rândul copiilor. În sfârșit, ei au devenit parte integrantă și din multe cărți și filme renumite, așa cum ar filmul Jurassic Park. Noile descoperiri științifice privitoare la dinozauri sunt permanent aduse în centrul atenției generale de către mijloacele de informare în masă.

Termenul "dinozaur" este utilizat de asemenea frecvent pentru a desemna în general reptile preistorice, așa cum ar fi pelicozaurii, dimetrodonii, pterozaurii cu aripi, pleziozaurii, mozazaurii și ihtiozaurii acvatici, deși din punct de vedere științific aceste animale nu au fost dinozauri propriu-ziși.

Cateva remedii pentru mahmureala

Majoritatea dintre noi ar lua orice pentru a scapa de simptomele mahmurelii: dureri ingrozitoare de cap, extenuare, greata constanta si gura uscata.

# Nu amesteca bauturile


Altfel mahmureala de dimineata va fi foarte greu de suportat. Incearca sa bei un anumit, maxim doua tipuri de bauturi, dar nu simultan.

# Nu pot sa cred ca am baut toata sticla


Aspirina e cunoscuta ca fiind un bun remediu contra buimacelii de a doua zi. E necesara pentru a-ti alina palpitatiile capului. Trebuie, insa, sa stii ca si alcoolul si aspirina iti irita stomacul, si de aceea combinarea lor nu este una fericita. Ia ceva care sa-ti permita si o buna digestie.

# Muraturile


Sarea este un mineral de care organismul tau are nevoie dupa o noapte grea. Prea cunoscuta zeama de varza face adevarate miracole, cand vine vorba de mahmureala. Daca nu ai sau daca nu-ti place poti bea si un simplu pahar de apa cu sare.

# Sauna


O metoda relaxanta este si mersul la sauna. Multe persoane cred ca astfel elimina toxinele din organism. Se poate, dar nu uita ca deja esti deshidratata. Bea multa apa, dar nu chiar cum te-ai trezit . Si nu te duce bauta la sauna, asteapta pentru a doua zi.

# Ceaiul


Ceaiul din extract de Kudzu (o planta din Japonia) sau laptele de ciuline te-ar mai putea ajuta. In Asia se consuma ceaiul verde si cel de ghimbir. Dar tine minte ca aceste ceaiuri detoxifica organismul, alina durerea de stomac si te calmeaza in general, dar nu exista studii ca ar alunga mahmureala.

# Mic-dejunul campionilor


Unele mancaruri te pot ajuta sa te simti mai bine, dar altele ca ouale sau bacon-ul nu-ti vor produce decat un rau in plus. Un mic dejun cu banana, miere si paine neagra va merge ca uns.

# Iesi afara


Plimba-te in jurul blocului sau fa un mic jogging. Metabolismul tau iti va multumii pentru aerul proaspat .

# Spune nu


Cand mergi la petrecere, macar pentru inceputul serii bea bauturi non-alcoolice. Exista nenumarate cocktailuri sofistiface fara alcool sau bere non-alcoolice cu gust bun. Te poti distra si asa.

# Pana la fund


Cu cat vei bea mai mult cu atat mai deshidratata vei fi. Care e Solutia? Bea multa apa inainte, in timpul si dupa noaptea cea mare. Deasemenea , sunt recomandate sucurile naturale si bauturile pentru sportivi. Evita cafeaua, altfel te vei deshidrata.

# Dormi


Asigura-te ca vei avea un somn linistit. Nu despre somnul de dupa petrecere vorbim, ci somnul de dupa-amiaza, de a doua zi.

Aida, Giuseppe Verdi

Actul I. Marele preot Ramfis îi aduce la cunostinta tânarului comandant Radames ca etiopienii s-au rasculat din nou si au navalit pe pamântul Egiptului. Marele preot va face cunoscuta regelui vointa zeitei Isis, care va desemna pe conducatorul suprem al armatelor egiptene pentru alungarea navalitorilor.

Ramas singur, Radames doreste a fi el alesul. Ambitia lui de glorie militara se împlineste cu speranta de a putea cere, în caz de victorie, libertatea Aidei - o sclava etiopiana din suita fiicei faraonului - pe care o iubeste în taina.

Apare Amneris, fiica faraonului, care-l iubeste cu pasiune pe Radames, fara ca acesta sa-i împartaseasca sentimentele. În curtea interioara a palatului îsi face aparitia Aida, trista si îngândurata. Si ea îl iubeste pe Radames, dar în acelasi timp gândurile i se îndreapta spre patria sa scumpa, de unde tatal ei Amonasro, regele Etiopiei, a pornit revolta împotriva Egiptului. Amneris surprinde privirile pe care le schimba Radames cu Aida, devenind banuitoare. Ea promite sa o loveasca fara mila pe aceasta sclava daca se va convinge ca este într-adevar rivala ei.

În fata regelui si a marilor demnitari este introdus solul, care aduce vesti despre prapadul provocat de navalitorii etiopieni porniti spre Teba. Radames este numit comandant suprem iar Amneris îi înmâneaza steagul care va trebui sa-l însoteasca în lupta. Cu totii îi ureaza sa revina învingator. Aida, ramasa singura, îsi exprima nemarginita durere, framântându-se între sentimentul de iubire fata de Radames si dragostea pentru patrie si pentru tatal ei. În disperare, cere zeilor moartea, singura ei salvare.

Templul zeului Phtah. Preotii si preotesele se roaga pentru victoria armatei egiptene. Din interiorul templului se aude rugaciunea marii preotese.

Marele preot Ramfis îi preda lui Radames sabia sfintita.

Actul al II-lea. Amneris, înconjurata de curtencele sale, asteapta întoarcerea victorioasa a oastei. Pentru a-si distra stapâna, un grup de sclave încep un dans vesel. Aparitia Aidei trezeste gelozia lui Amneris. Provocând-o cu perfidie, o determina pe Aida sa-si marturiseasca iubirea pentru Radames. Zdrobita de furia si amenintarile fiicei faraonului, ea va trebui sa-si urmeze stapâna la sarbatorirea întoarcerii învingatorilor.

În fata zidurilor cetatii Teba poporul face o primire entuziasmata armatelor învingatoare. Îsi face aparitia si faraonul, urmat de sacerdoti si de înalti demnitari. Radames primeste din mâna lui Amneris cununa triumfului, iar faraonul îi promite sa-i îndeplineasca orice dorinta. În rândurile prizonierilor care sunt adusi, se afla si Amonasro, pe care Aida îl recunoaste imediat, dar el îi atrage atentia, pe ascuns, sa nu-l tradeze. Acesta povesteste ca, luptând pentru patria sa, a fost martor la moartea regelui etiopienilor. Acum, învins, implora mila faraonului fata de prizonieri.

Radames cere faraonului sa acorde viata si libertate prizonierilor. Acesta, legat de cuvântul dat, satisface dorinta lui Radames, dar, sfatuit de marele preot, decide ca Aida si tatal ei sa fie retinuti ca ostateci.

Apoi, ca o suprema rasplata, îi ofera lui Radames mâna fiicei sale. Amonasro cauta sa o încurajeze pe Aida, profund îndurerata de cele întâmplate. În mintea lui încolteste acum un plan pentru dezrobirea patriei sale.

Actul al III-lea. Pe malul Nilului, Amneris este întâmpinata de marele preot care o conduce spre templul lui Isis, unde îsi va petrece noaptea dinaintea nuntii.

Aida îsi asteapta iubitul plina de neliniste. Amonasro, care si-a dat seama de iubirea ei fata de Radames, o sfatuieste sa-i ceara acestuia sa-i dezvaluie pe ce drum va porni armata egipteana împotriva poporului etiopian care se înarmeaza din nou. La început, Aida refuza, dar cedeaza când tatal o convinge ca în mâinile ei sta salvarea poporului etiopian.

În timp ce Amonasro se ascunde, Radames îsi face energic aparitia Aida îi potoleste elanul amintindu-i ca este asteptat de Amneris. El îsi destainuie cu pasiune iubirea si îi promite ca atunci când armata egipteana va serba din nou victoria, va cere regelui sa permita casatoria lor. Aida îl convinge însa ca singura scapare ar fi sa fuga împreuna în tara ei. La întrebarea Aidei pe ce drum trebuie sa mearga spre a evita trupele egiptene, Radames indica defileul de la Nepata. Amonasro, care a auzit tot, apare si îsi dezvaluie identitatea. Acesta întelege ca, fara voia lui, si-a tradat patria. Chiar atunci Amneris, împreuna cu Ramfis, ies din templu si îi surprind. Amonasro ridica pumnalul asupra lui Amneris, dar Radames îl dezarmeaza si, în vreme ce Aida si tatal ei fug, se preda marelui preot, luând vina asupra sa.

Actul al IV-lea. Radames, considerat tradator, va fi judecat de preoti. Amneris, care îl iubeste înca, va încerca sa-l scape fagaduindu-i sa obtina iertarea faraonului si cerându-i, în schimb, sa o uite pe Aida. Radames îi respinge propunerea. Preotii îl osândesc sa fie îngropat de viu, sub altarul marelui zeu. În disperare, Amneris blestema casta infama a preotilor, invocând urgia cereasca sa cada asupra lor.

Închis în mormântul sau, Radames îsi îndreapta ultimele gânduri spre Aida. Deodata, din întuneric, zareste o silueta. Aflând de condamnare, Aida a patruns în mormânt, înaintea lui. Acum vor muri împreuna.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Bal Mascat, Giuseppe Verdi

Actul I
Tabloul I

“În sala de audienţe a palatului lui Riccardo, un grup de demnitari aşteaptă cu nerăbdare sosirea guvernatorului. Făcîndu-şi apariţia, Riccardo salută cu prietenie asistenţa. Printre cei care aşteaptă audienţă la contele de Warvick se găsesc şi adversarii lui Riccardo, necunoscuţi de el, Samuel şi Tom. Pajul Oscar îi prezintă contelui lista invitaţilor care vor lua parte la balul mascat de a doua zi. Riccardo este încîntat de faptul, că printre invitaţi va fi şi Amelia. Contele este îndrăgostit de Amelia – soţia lui Renato, secretarul şi în acelaşi timp prietenul său credincios.
Contele este anunţat de sosirea judecătorului principal, care cere semnarea ordinului de izgonire din oraş a bătrânei vrăjitoare Ulrika. Pajul Oscar însă, îi ia apărarea. Pentru a se convinge personal de darul ei vrăjitoresc, Riccardo hotărăşte să-i facă o vizită bătrînei, deghizîndu-se în haine de pescar.

Tabloul II

Văgăuna vrăjitoarei. În faţa unei mulţimi de curioşi, Ulrika îl invocă pe Lucifer. În mulţime se află şi Riccardo deghizat în pescar. Marinarul Silvano, dornic să-şi cunoască soarta, o roagă pe vrăjitoare să-i prezică viitorul. Ulrika îi spune că în curînd va fi avansat în grad şi va primi mulţi bani. Riccardo, care a auzit profeţia, scrie în grabă pe un pergament ordinul de avansare şi-l strecoară neobservat în buzunarul marinarului, adăugînd şi o pungă cu aur. Prezicerea vrăjitoarei s-a împlinit întocmai. Un lacheu o anunţă pe Ulrika că va primi în curînd vizita stăpînei lui, o doamnă din înalta societate. Mulţimea se retrage, cu excepţia lui Riccardo, care l-a recunoscut pe servitorul Ameliei. Ascuns într-un ungher întunecos, el aude vocea iubitei cerîndu-i vrăjitoarei o băutură care să o facă să uite dragostea pe care i-o poartă lui Riccardo. O asemenea băutură nu poate fi însă preparată decît dintr-o buruiană ce trebuie culeasă la miezul nopţii de la picioarele unei spînzurători. După plecarea Ameliei, în peşteră îşi fac apariţia demnitarii lui Riccardo. Fără a-şi îndepărta masca, guvernatorul îi întinde palma vrăjitoarei pentru a-i citi destinul. Ulrika refuză mai întîi, dar apoi, la insistenţele lui Riccardo, îi prezice o moarte apropiată provocată de un prieten, acela căruia îi va stînge primul mîna. Apare Renato, care îl salută pe Riccardo şi necunoscînd prezicerea, îi strînge mîna. Între timp Silvano, recunoscîndu-l pe guvernator, adună poporul care, stăpînit de bucuria vederii acestuia în mijlocul lor, îl aclamă.

Actul II
Tabloul III

O cîmpie pustie la marginea oraşului. Tremurînd de groază, Amelia a venit să culeagă iarba magică ce creşte la piciorul spînzurătorii. Deodată, Amelia zăreşte în umbră o formă omenească. Nu e o fantomă, aşa cum crede la început, ci Riccardo care-i mărturiseşte dragostea sa. Cei doi îndrăgostiţi sunt întrerupţi de apariţia lui Renato, care a alergat într-un suflet să-şi avertizeze prietenul că e urmărit de conspiratorii care-i doresc moartea. Va trebui să se întoarcă în cea mai mare grabă la palat. Riccardo acceptă, rugîndu-şi însă prietenul să o însoţească pînă la porţile oraşului pe misterioasa necunoscută care e de faţă, fără a încerca să afle cine e ea. Căpătînd promisiunea lui Renato, Riccardo se îndepărtează. Grupul conspiratorilor conduşi de Sam şi Tom apare din urmă. Furioşi că au scăpat prada din mînă ei doresc să afle identitatea femeii cu care guvernatorul s-a întîlnit la miez de noapte. Cu toată împotrivirea lui Renato, Amelia este descoperită. Crezîndu-se înşelat, cuprins de ură şi mînie, Renato se alătură conspiratorilor.

Actul III
Tabloul IV

Cabinetul de lucru al lui Renato. Amelia încearcă cu disperare să-şi convingă soţul de nevinovăţia sa. Neînduplecat, Renato e decis să înece în sînge jignirea care i-a fost adusă. Resemnată, Amelia îl roagă să-i îngăduie o ultimă revedere cu fiul ei. Impresionat, Renato acceptă. Rămas singur, mînia i se potoleşte; o va ierta pe Amelia, dar cel care i-a tulburat liniştea va muri. Pentru a-i convinge pe Sam şi Tom, sosiţi în grabă, de hotărîrea pe care a luat-o, Renato arde în faţa lor raportul în care îi denunţa pe trădători. Numele celor trei este scris apoi pe trei bucăţi de hîrtie şi introdus într-o urnă. Amelia este obligată să tragă cu mîna ei din urnă numele celui desemnat să-l ucidă pe Riccardo. Cel ales este Renato. Pajul Oscar aduce lui Renato invitaţiile pentru balul mascat, care va fi ultima petrecere a lui Riccardo.

Tabloul V

În apartamentele particulare ale guvernatorului, Riccardo sfîrşeşte de redactat actul prin care a hotărît expatrierea lui Renato şi a Ameliei. Astfel va lua sfîrşit lupat continuă între dragoste şi datorie. Oscar îi înmînează guvernatorului o scrisoare de la o necunoscută. Cea care îi scrise, nu era nimeni alta decît Amelia. Tînăra femeie îl imploră să nu se arate la balul unde îl aşteaptă moartea. Rîndurile ei rîvnesc şi mai mult dorinţa lui Riccardo de a o revedea.

Tabloul VI

La bal, ascunşi în mulţimea care petrece fără grijă, Renato, Sam şi Tom, aşteaptă cu nerăbdare sosirea guvernatorului. Oscar le descrie cu naivitate costumul stăpînului său. Riccardo nu întîrzie să sosească. Amelia, întîmpinîndu-l, îl roagă cu lacrimi în ochi să părăsească de îndată balul. Riccardo îi comunică Ameliei hotărîrea lui: a doua zi, va pleca cu soţul ei în Anglia. Luîndu-şi rîmas bun, cei doi îndrăgostiţi se aruncă unul în braţele celuilalt. Renato, care urmărise scena, îl loveşte de moarte pe cel căruia îi fusese odinioară atît de credincios. Cu ultimele puteri, Riccardo ordonă gărzilor să-l elibereze pe Renato, asigurîndu-l încă o dată de nevinovăţia Ameliei. Riccardo îşi dă sufletul, iertîndu-i pe toţi cei care i-au dorit răul”1.

1 Constantinescu, G., Caraman-Fotea, D. Ghid de operă. – Bucureşti, 1971.