duminică, 23 ianuarie 2011

What about "carisma"?


Te-ai intrebat de ce dupa unele persoane, nu neaparat frumoase, se intorc toate capetele? De ce unii oameni cuceresc asistenta, aparent fara niciun efort, in timp ce altii sunt transparenti ca un geam proaspat lustruit? Se numeste carisma si tine de resorturi foarte intime. Are legatura cu ceea ce specialistii numesc incredere in sine, dar este mai mult decat atat.

Ce este carisma? Unele guri spun ca este "darul facut de zei oamenilor". Intrebarea este daca te nasti cu acest dar sau il poti cultiva? Raspunsul este de doua ori afirmativ: este un dar innascut, dar in acelasi timp ceva ce poti cultiva. De retinut este faptul ca oamenii carismatici, sunt cei care cuceresc lumea.

Observa persoanele care iti plac

Iti place o persoana din anturajul tau? O admiri? Te domina? Sigur este vorba despre o persoana cu farmec, o persoana carismatica. Nu-ti ramane decat sa o observi. Invata de la ea ce anume face pentru a obtine simpatia celor din jur. Vezi cum reuseste sa-si impuna punctul de vedere. Nu trebuie sa o copiezi, ci sa intelegi care sunt mecanismele pe care le aplica. Carisma nu tine nici de aspectul fizic, nici de pregatirea profesionala, nici de pozitia din societate.

Primii pasi pentru dezvoltarea unei personalitati carismatice sunt:

Controlarea propriilor emotii - Nu te lasa coplesit de emotiile pe care le incerci intr-o situatie sau alta, nu arata celor din jur trairile interioare, nu fi transparent, nu te lasa citit.

Constinetizarea puterii gandurilor - Realizeaza ca esti ceea ce gandesti. Gandurile sunt sugestii puternice care iti influenteaza in mod subconstient comportamenul, daca te gandesti la situatii dezastroase vei fi tentat sa duci lucruri in acea directie. Dimpotriva daca te gandesti din start ca vei reusi, ca toate vor merge asa cum vrei tu, atunci ai sanse mari ca aceste ganduri sa devina realitate. Inarmeaza-te din start cu ganduri pozitive. Creaza-ti o imagine pozitiva despre tine si despre situatia in care te afli.

Fi un bun ascultator - fiind un bun ascultator iti poti da seama ce anume ar dori cei din jurul tau sa auda. Pe scurt le poti citi personalitatea, le poti ghici gandurile. Ii poti iscodi subtil prin intrebari relevante.

Implica-i pe ceilalti - atinge-ti obiectivele prin implicarea celor din jur in conversatie astfel incat macar o parte din auditoriu sa fie atrasa de partea ta si nu sa devii un intrus in mijlocul grupului iar toti ceilalti sa fie coalizati impotriva ta.

O personalitate flexibila - fi intelegator, tolerant si empatic cu ideile celor din jur.

Aminteste-ti si foloseste mereu aceste tehnici si pe masura ce vei deveni tot mai experimentat ele vor deveni o a doua natura, le vei folosi instinctiv si vei putea deveni astfel un personaj carismatic in cercurile pe care le frecventezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu