luni, 13 decembrie 2010

Cateva citate in latina!

Ab Urbe condita – de la fondarea Cetatii

Ab Urbe condita este o expresie latina care înseamna de la fondarea Cetatii, adica a Romei. Era folosita de istoricii antici romani pentru a data evenimente, prin referire la data legendara a fondarii Romei de catre Romulus. Se considera ca anul 1, începutul erei crestine, este anul 753 a.U.c.

Exista si o carte cu acest nume, scrisa de Titus Livius în timpul domniei lui Octavian Augustus.


Non nova sed nove - Nimic nou sub soare

Memento mori – Nu uita ca vei muri

Casus belli - „justficarea unui act de razboi”, „motiv de razboi”
-este un termen din dreptul international, motivatia juridica a începerii unui razboi de catre un stat împotriva unui alt stat.

Nec plus ultra- Pana aici: dincolo nu se mai poate! Inscriptie care indica sfarsitul pamantului.

“Advocatus diaboli” – avocatul diavolului

Titulatura oficiala data de Papa Benedict al XIV-lea este advocatus in omnibus causis beatificationum şi era numele prelatului care avea sarcina de a informa despre calitatile si defectele defunctului propus spre beatificare sau canonizare.

Errare humanum - Sa gresesti e omeneste!

Alea jacta est! - Zarurile au fost aruncate

Aceste cuvinte au fost rostite de către Cezar (anul 49 î. Chr.) in momentul in care a traversat Rubiconul, după o lungă ezitare. Astfel Cezar şi-a riscat viaţa, căci o lege specială a Senatului roman interzicea trecerea cu trupe a Rubiconului (râul de hotar între Italia şi Galia cisalpină), spre a se evita astfel incursiunile armate împotriva Italiei, pregătite de comandanţi ambiţioşi la graniţa de nord a ţării.

Cuvintele ” Alea jacta est “, ca şi expresia ” A trece Rubiconul ” au deci înţelesul: ” soarta va decide ! ” şi sunt folosite când, după ce ai şovăit mult, iei o hotărâre importantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu