joi, 27 ianuarie 2011

Dieta cu ananas

Este indicat sa consumi ananas proaspat cand urmezi o dieta de slabit, contine enzime care accelereaza metabolismul.
Pentru a putea urma dieta trebuie sa folosim un ananas proaspat de aproximativ un kilogram. Intotdeauna taie portiunea indicata si restul acopera cu o folie – asa vei pastra vitaminele. Poti urma dieta o zi pe saptamana pentru a reduce contributia calorica si pentru a curata organismul intr-o cura de detoxifiere usoara.

Micul dejun: Cereale cu ananas (300 grame ananas). Curata si apoi taie fructul in bucatele. Adauga 3 linguri de cereale (6 grame) si 2 linguri de suc de portocale ± 150 calorii. Calorii: 100 ml de suc de ananas (bineinteles ca nu indulcit!) cu 1/8 litri de apa minerala. ± 150 calorii

Pranz: verdeata cu ananas: curata 250 grame de ananas si taie-le in bucatele. Spala un ardei gras si taie-l si pe acesta. Mai adauga 2 cepe mici si 50 grame de alte legume. Prajeste ardeiul gras, cepele si legumele intr-o lingura de ulei de masline. Adauga ananasul si lasa-le la un foc mediu pentru 3 minute. Asezoneaza cu piper si curry. ± 200 calorii. Ananas proaspat 150 grame de ananas proaspat ± 50 calorii

Cina: salata de ananas si ciuperci champignon. Curata 300 grame de ananas si taie-le in bucatele. Spala 100 grame de ciuperci si taie-le si pe ele. Adauga apoi 30 de grame de carne de curcan taiata in felii subtirele si amesteca. Asezoneaza salata cu o lingurita de maioneza fara grasime, o lingurita de patrunjel proaspat si piper, ± 200 calorii.

Un aliment perfect


Aflux de energie

Bananele contin trei zaharuri naturale – sucroza, fructoza si glucoza, combinate cu fibre. O banana ofera instantaneu un aflux sustinut si substantial de energie.

Energie pentru a face miscare timp de 90 de minute

Cercetarile au demonstrat ca numai doua banane ofera destula energie pentru un efort fizic extenuant de 90 de minute. Nu este de mirare ca banana este fructul numarul unu in randul atletilor de performanta ai lumii.

Ameliorarea problemelor medicale si a bolilor

Dar energia este numai unul dintre modurile in care banana ne poate ajuta sa ne mentinem in forma. Ne poate ajuta sa infruntam sau sa prevenim un numar substantial de boli si probleme, ceea ce o face sa fie obligatorie in meniul zilnic. Iata in continuare o lista cu cele mai bune efecte pe care le are.

Putere pentru creier:

200 de elevi de la o scoala din Twickenham (Middlesex, Marea Britanie) au fost ajutati sa-si treaca examenele anuale cu rezultate mai bune mancand banane la micul dejun, in pauza si la pranz, in incercarea de a-si imbunatati puterea creierului. Cercetarile au aratat ca acest fruct ce contine o cantitate mare de potasiu poate ajuta procesul de invatare prin imbunatatirea atentiei.

Constipatie:

Avand un continut ridicat de fibre, bananele pot fi incluse in dieta in scopul restabilirii functionarii normale a intestinelor, ajutand la depasirea constipatiei fara a mai fi nevoie de laxative.

Mahmureala:

Unul dintre modurile cele mai rapide de a vindeca mahmureala este prepararea unui milkshake de banane, indulcit cu miere. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, ridica nivelul zaharului din organism, in timp ce laptele calmeaza si rehidrateaza corpul.

Arsurile la stomac:

Bananele au un efect natural antiacid in corp, deci daca suferiti din cauza arsurilor gastrice, incercati sa mancati cateva banane pentru a calma durerea.

Ciupiturile de tantar:

Inainte de a cauta crema impotriva ciupiturilor de insecte, incercati sa frecati zona afectata cu partea interioara a cojii de banana. Multi oameni cred ca are un succes uimitor in reducerea umflarii si iritarii la locul ciupiturii.

Nervii:

Bananele au un continut ridicat de vitamine din complexul B, care ajuta la calmarea sistemului nervos.

Supraponderali si stresati la munca?

Studiile efectuate la Institute of Psychology din Austria au descoperit ca stresul de la serviciu duce la pofta de alimente care aduc confort, precum ciocolata si cipsurile. Un studiu efectuat pe 5000 de pacienti ai spitalului a aratat ca cei mai grasi dintre pacientii care au participat la studiu aveau sanse mai mari de a avea un nivel ridicat de stres la locul de munca. Studiul a tras concluzia ca, pentru a evita poftele induse de panica, trebuie sa controlam nivelul de zahar din organism cu ajutorul gustarilor cu nivel ridicat de carbohidrati la fiecare doua ore pentru a mentine stabil nivelul zaharului.

Stresul:

Potasiul este un mineral vital, care ajuta la normalizarea pulsului, trimite oxigen catre creier si regleaza echilibrul hidric al organismului. Atunci cand suntem stresati, rata metabolismului creste, reducand astfel nivelul potasiului. Acesta poate fi echilibrat cu ajutorul unei gustari formate din banane, care au un continut ridicat de potasiu.

Negii:

Multi oameni preocupati de alternative naturale jura ca daca doriti sa scapati de un neg, puteti pune pe el o bucata de coaja de banana, cu partea galbena in afara. Puteti mentine aceasta compresa cu ajutorul unui plasture sau leucoplast medicinal.

Bananele si merele

Asadar, o banana este intr-adevar un remediu natural al multor boli. Daca am face comparatie cu un mar, are de patru ori mai multe proteine, de doua ori mai multi carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multa vitamina A si fier si de doua ori mai multe alte vitamine si minerale. Este bogata si in potasiu si este unul dintre cele mai valoroase alimente pe care le avem la indemana.

Deci poate este momentul de a schimba proverbul, spunand
"Bananele, un aliment perfect!"

Bananele trebuie sa fie motivul pentru care maimutele par asa de fericite tot timpul.

Inca un secret: crema de pantofi

Vreti sa va lustruiti repede pantofii? Luati partea interioara a cojii de banana si frecati direct pantoful... apoi stergeti cu o carpa uscata. Nu-i asa ca este un fruct uimitor?

marți, 25 ianuarie 2011

Nu ma simt deloc de 25, merg pe 17 :P


Am tot analizat unele aspecte ale vietii mele in ultima vreme si am ajuns la concluzia ca incep sa redescopar sentimente si trairi care au stat o buna bucata de timp adormite...si ma intreb care au fost factorii pentru care au ramas asa suspendati in neant si continui sa ma intreb ce si de ce tocmai acum s-au trezit la viata...cred ca intr-un final nu mai conteaza de ce se intampla una si alta ci conteaza ca se intampla....asta inseamna sa simti ca traiesti...si cu ocazia asta mi-am adus aminte ca unele feeling-uri te fac sa simti o oarecare magie...te fac sa simti ca traiesti momente memorabile in care se scrie istoria vietii tale...

Si ma intreb...de ce sa fiu un om ca oricare altul? Un om pe care il usuca stresul...un om care uita sa iubeasca...un om care nu se mai bucura de nimic....un om pentru care numai lucrurile materiale sunt importante...de ce sa nu riscam pentru un lucru care ne face fericiti? De ce sa nu fim originali? De ce sa ne pese ca altii se uita la noi ciudat? - doar pentru ca ei nu simt...

Am tot auzit in ultima vreme cuvinte de genul..."am o varsta"..."nu mai conteaza aiurelile astea"..."sunt alte lucruri acum mai importante"....si as vrea sa intreb care lucruri sunt mai importante decat dragostea? Indiferent ce fel de iubire este, ea provine din aceeasi sursa, din bunatate, din lumina....din caldura... dintr-un SUFLET.....

Pot sa spun ca ma consider un om norocos, nu-mi imaginez o viata banala...si nici nu am avut-o niciodata lipsita de sens...apreciez toate lucrurile bune care mi se intampla si ii multumesc cuiva pentru asta:)

Cat de putin are nevoie omul sa fie fericit? ...da, buna intrebare, eu chiar cred ca inca mai exista oameni care apreciaza un zambet, o floare, un gest, o toamna fara ploi:), un cantec, o scrisoareee.....oare mai scrie cineva scrisori? Oare cand a murit cavalerismul in tara asta si cine l-a omorat? / intrebare retorica evident...

Eu insumi sunt un romantic incurabil si stiu si simt ca dragostea este totul...traiesc pentru dragoste....traiesc pentru a impartasi cele mai frumoase sentimente care pornesc din inima mea cu persoanele din jurul meu...am nevoie de dragoste asa cum am nevoie de aer iar ea ma rasplateste cu o stare euforica care ma ajuta sa vad in spatele zidului...si ma face sa cred din tot sufletul ca pana si cel mai ursuz om din lumea asta are o inima si in ea exista sentimente...si oricine zice ca e prea tarziu sa iubesti se inseala...noi suntem niste creaturi ciudate, dar suntem facute din dragoste!

Si atunci ce ne opreste sa simtim?

duminică, 23 ianuarie 2011

What about "carisma"?


Te-ai intrebat de ce dupa unele persoane, nu neaparat frumoase, se intorc toate capetele? De ce unii oameni cuceresc asistenta, aparent fara niciun efort, in timp ce altii sunt transparenti ca un geam proaspat lustruit? Se numeste carisma si tine de resorturi foarte intime. Are legatura cu ceea ce specialistii numesc incredere in sine, dar este mai mult decat atat.

Ce este carisma? Unele guri spun ca este "darul facut de zei oamenilor". Intrebarea este daca te nasti cu acest dar sau il poti cultiva? Raspunsul este de doua ori afirmativ: este un dar innascut, dar in acelasi timp ceva ce poti cultiva. De retinut este faptul ca oamenii carismatici, sunt cei care cuceresc lumea.

Observa persoanele care iti plac

Iti place o persoana din anturajul tau? O admiri? Te domina? Sigur este vorba despre o persoana cu farmec, o persoana carismatica. Nu-ti ramane decat sa o observi. Invata de la ea ce anume face pentru a obtine simpatia celor din jur. Vezi cum reuseste sa-si impuna punctul de vedere. Nu trebuie sa o copiezi, ci sa intelegi care sunt mecanismele pe care le aplica. Carisma nu tine nici de aspectul fizic, nici de pregatirea profesionala, nici de pozitia din societate.

Primii pasi pentru dezvoltarea unei personalitati carismatice sunt:

Controlarea propriilor emotii - Nu te lasa coplesit de emotiile pe care le incerci intr-o situatie sau alta, nu arata celor din jur trairile interioare, nu fi transparent, nu te lasa citit.

Constinetizarea puterii gandurilor - Realizeaza ca esti ceea ce gandesti. Gandurile sunt sugestii puternice care iti influenteaza in mod subconstient comportamenul, daca te gandesti la situatii dezastroase vei fi tentat sa duci lucruri in acea directie. Dimpotriva daca te gandesti din start ca vei reusi, ca toate vor merge asa cum vrei tu, atunci ai sanse mari ca aceste ganduri sa devina realitate. Inarmeaza-te din start cu ganduri pozitive. Creaza-ti o imagine pozitiva despre tine si despre situatia in care te afli.

Fi un bun ascultator - fiind un bun ascultator iti poti da seama ce anume ar dori cei din jurul tau sa auda. Pe scurt le poti citi personalitatea, le poti ghici gandurile. Ii poti iscodi subtil prin intrebari relevante.

Implica-i pe ceilalti - atinge-ti obiectivele prin implicarea celor din jur in conversatie astfel incat macar o parte din auditoriu sa fie atrasa de partea ta si nu sa devii un intrus in mijlocul grupului iar toti ceilalti sa fie coalizati impotriva ta.

O personalitate flexibila - fi intelegator, tolerant si empatic cu ideile celor din jur.

Aminteste-ti si foloseste mereu aceste tehnici si pe masura ce vei deveni tot mai experimentat ele vor deveni o a doua natura, le vei folosi instinctiv si vei putea deveni astfel un personaj carismatic in cercurile pe care le frecventezi.

miercuri, 12 ianuarie 2011

O zi eficienta! Regula celor 3 opturi.


Practic este vorba despre respectarea celor trei opturi: opt ore de muncă activă, opt ore de odihnă tot activă şi opt ore de somn.


Primul opt înseamnă, indiferent de activitate, fizică sau intelectuală, concentarea maximă în ceea ce facem, cu mici pauze de relaxare, de cinci minute, indiferent dacă suntem la masa de lucru, în faţa computerului sau pe şantier.


Al doilea opt, odihna activă, nu înseamnă să stăm cu ochii în tavan sau în faţa televizorului, ci să facem ceea ce ne place cel mai mult: plimbări pe jos, cu bicicleta sau pe role, înot, gimnastică aerobică, dans, concerte, teatre, inclusiv treburi gospodăreşti.


Al treilea opt, somnul, trebuie reglat după ceasul biologic al fiecăruia şi corectat după fusul orar atunci când ne deplasăm pe distanţe lungi. Aceasta se realizează cu ajutorul biomelatoninei. Tot aici se încadrează evitarea stresului, evitarea poluării exogene şi mai ales a celei endogene, ce se referă la alimentaţie.

luni, 10 ianuarie 2011

Un dinozaur, se legana...


Dinozaurii au fost animale vertebrate care au dominat ecosistemele terestre pe o perioadă de aproximativ 160 de milioane de ani, prima dată apărând pe planeta noastră cu aproximativ 220 de milioane de ani în urmă, la sfârșitul perioadei triasice.

La sfârșitul perioadei cretacicului, acum circa 65 de milioane de ani, dinozaurii au suferit o extincție catastrofală cauzată de schimbarea temperaturii globale și de impactul Pământului cu un meteorit uriaș de 40 Km diametru în golful Mexicului, numit "Chicxulub", care a încheiat nu numai perioada de dominare a uscatului de către aceste animale, dar chiar și existența lor.
Totuși, păsările moderne sunt considerate descendente directe ale dinozaurilor de tip theropod din familia răpitorilor, având drept prim reprezent pasărea "Archaeopterix", care a trăit cu 150 de milioane de ani în urmă.

Odată cu descoperirea primilor dinozauri la începutul secolului al 19-lea, scheletele lor fosilizate au devenit puncte majore de atracție în toate muzeele din lume. Dinozaurii au devenit într-o foarte scurtă perioadă de timp parte esențială a culturii globale a omenirii, devenind extrem de populari, mai ales în rândul copiilor. În sfârșit, ei au devenit parte integrantă și din multe cărți și filme renumite, așa cum ar filmul Jurassic Park. Noile descoperiri științifice privitoare la dinozauri sunt permanent aduse în centrul atenției generale de către mijloacele de informare în masă.

Termenul "dinozaur" este utilizat de asemenea frecvent pentru a desemna în general reptile preistorice, așa cum ar fi pelicozaurii, dimetrodonii, pterozaurii cu aripi, pleziozaurii, mozazaurii și ihtiozaurii acvatici, deși din punct de vedere științific aceste animale nu au fost dinozauri propriu-ziși.

Cateva remedii pentru mahmureala

Majoritatea dintre noi ar lua orice pentru a scapa de simptomele mahmurelii: dureri ingrozitoare de cap, extenuare, greata constanta si gura uscata.

# Nu amesteca bauturile


Altfel mahmureala de dimineata va fi foarte greu de suportat. Incearca sa bei un anumit, maxim doua tipuri de bauturi, dar nu simultan.

# Nu pot sa cred ca am baut toata sticla


Aspirina e cunoscuta ca fiind un bun remediu contra buimacelii de a doua zi. E necesara pentru a-ti alina palpitatiile capului. Trebuie, insa, sa stii ca si alcoolul si aspirina iti irita stomacul, si de aceea combinarea lor nu este una fericita. Ia ceva care sa-ti permita si o buna digestie.

# Muraturile


Sarea este un mineral de care organismul tau are nevoie dupa o noapte grea. Prea cunoscuta zeama de varza face adevarate miracole, cand vine vorba de mahmureala. Daca nu ai sau daca nu-ti place poti bea si un simplu pahar de apa cu sare.

# Sauna


O metoda relaxanta este si mersul la sauna. Multe persoane cred ca astfel elimina toxinele din organism. Se poate, dar nu uita ca deja esti deshidratata. Bea multa apa, dar nu chiar cum te-ai trezit . Si nu te duce bauta la sauna, asteapta pentru a doua zi.

# Ceaiul


Ceaiul din extract de Kudzu (o planta din Japonia) sau laptele de ciuline te-ar mai putea ajuta. In Asia se consuma ceaiul verde si cel de ghimbir. Dar tine minte ca aceste ceaiuri detoxifica organismul, alina durerea de stomac si te calmeaza in general, dar nu exista studii ca ar alunga mahmureala.

# Mic-dejunul campionilor


Unele mancaruri te pot ajuta sa te simti mai bine, dar altele ca ouale sau bacon-ul nu-ti vor produce decat un rau in plus. Un mic dejun cu banana, miere si paine neagra va merge ca uns.

# Iesi afara


Plimba-te in jurul blocului sau fa un mic jogging. Metabolismul tau iti va multumii pentru aerul proaspat .

# Spune nu


Cand mergi la petrecere, macar pentru inceputul serii bea bauturi non-alcoolice. Exista nenumarate cocktailuri sofistiface fara alcool sau bere non-alcoolice cu gust bun. Te poti distra si asa.

# Pana la fund


Cu cat vei bea mai mult cu atat mai deshidratata vei fi. Care e Solutia? Bea multa apa inainte, in timpul si dupa noaptea cea mare. Deasemenea , sunt recomandate sucurile naturale si bauturile pentru sportivi. Evita cafeaua, altfel te vei deshidrata.

# Dormi


Asigura-te ca vei avea un somn linistit. Nu despre somnul de dupa petrecere vorbim, ci somnul de dupa-amiaza, de a doua zi.

Aida, Giuseppe Verdi

Actul I. Marele preot Ramfis îi aduce la cunostinta tânarului comandant Radames ca etiopienii s-au rasculat din nou si au navalit pe pamântul Egiptului. Marele preot va face cunoscuta regelui vointa zeitei Isis, care va desemna pe conducatorul suprem al armatelor egiptene pentru alungarea navalitorilor.

Ramas singur, Radames doreste a fi el alesul. Ambitia lui de glorie militara se împlineste cu speranta de a putea cere, în caz de victorie, libertatea Aidei - o sclava etiopiana din suita fiicei faraonului - pe care o iubeste în taina.

Apare Amneris, fiica faraonului, care-l iubeste cu pasiune pe Radames, fara ca acesta sa-i împartaseasca sentimentele. În curtea interioara a palatului îsi face aparitia Aida, trista si îngândurata. Si ea îl iubeste pe Radames, dar în acelasi timp gândurile i se îndreapta spre patria sa scumpa, de unde tatal ei Amonasro, regele Etiopiei, a pornit revolta împotriva Egiptului. Amneris surprinde privirile pe care le schimba Radames cu Aida, devenind banuitoare. Ea promite sa o loveasca fara mila pe aceasta sclava daca se va convinge ca este într-adevar rivala ei.

În fata regelui si a marilor demnitari este introdus solul, care aduce vesti despre prapadul provocat de navalitorii etiopieni porniti spre Teba. Radames este numit comandant suprem iar Amneris îi înmâneaza steagul care va trebui sa-l însoteasca în lupta. Cu totii îi ureaza sa revina învingator. Aida, ramasa singura, îsi exprima nemarginita durere, framântându-se între sentimentul de iubire fata de Radames si dragostea pentru patrie si pentru tatal ei. În disperare, cere zeilor moartea, singura ei salvare.

Templul zeului Phtah. Preotii si preotesele se roaga pentru victoria armatei egiptene. Din interiorul templului se aude rugaciunea marii preotese.

Marele preot Ramfis îi preda lui Radames sabia sfintita.

Actul al II-lea. Amneris, înconjurata de curtencele sale, asteapta întoarcerea victorioasa a oastei. Pentru a-si distra stapâna, un grup de sclave încep un dans vesel. Aparitia Aidei trezeste gelozia lui Amneris. Provocând-o cu perfidie, o determina pe Aida sa-si marturiseasca iubirea pentru Radames. Zdrobita de furia si amenintarile fiicei faraonului, ea va trebui sa-si urmeze stapâna la sarbatorirea întoarcerii învingatorilor.

În fata zidurilor cetatii Teba poporul face o primire entuziasmata armatelor învingatoare. Îsi face aparitia si faraonul, urmat de sacerdoti si de înalti demnitari. Radames primeste din mâna lui Amneris cununa triumfului, iar faraonul îi promite sa-i îndeplineasca orice dorinta. În rândurile prizonierilor care sunt adusi, se afla si Amonasro, pe care Aida îl recunoaste imediat, dar el îi atrage atentia, pe ascuns, sa nu-l tradeze. Acesta povesteste ca, luptând pentru patria sa, a fost martor la moartea regelui etiopienilor. Acum, învins, implora mila faraonului fata de prizonieri.

Radames cere faraonului sa acorde viata si libertate prizonierilor. Acesta, legat de cuvântul dat, satisface dorinta lui Radames, dar, sfatuit de marele preot, decide ca Aida si tatal ei sa fie retinuti ca ostateci.

Apoi, ca o suprema rasplata, îi ofera lui Radames mâna fiicei sale. Amonasro cauta sa o încurajeze pe Aida, profund îndurerata de cele întâmplate. În mintea lui încolteste acum un plan pentru dezrobirea patriei sale.

Actul al III-lea. Pe malul Nilului, Amneris este întâmpinata de marele preot care o conduce spre templul lui Isis, unde îsi va petrece noaptea dinaintea nuntii.

Aida îsi asteapta iubitul plina de neliniste. Amonasro, care si-a dat seama de iubirea ei fata de Radames, o sfatuieste sa-i ceara acestuia sa-i dezvaluie pe ce drum va porni armata egipteana împotriva poporului etiopian care se înarmeaza din nou. La început, Aida refuza, dar cedeaza când tatal o convinge ca în mâinile ei sta salvarea poporului etiopian.

În timp ce Amonasro se ascunde, Radames îsi face energic aparitia Aida îi potoleste elanul amintindu-i ca este asteptat de Amneris. El îsi destainuie cu pasiune iubirea si îi promite ca atunci când armata egipteana va serba din nou victoria, va cere regelui sa permita casatoria lor. Aida îl convinge însa ca singura scapare ar fi sa fuga împreuna în tara ei. La întrebarea Aidei pe ce drum trebuie sa mearga spre a evita trupele egiptene, Radames indica defileul de la Nepata. Amonasro, care a auzit tot, apare si îsi dezvaluie identitatea. Acesta întelege ca, fara voia lui, si-a tradat patria. Chiar atunci Amneris, împreuna cu Ramfis, ies din templu si îi surprind. Amonasro ridica pumnalul asupra lui Amneris, dar Radames îl dezarmeaza si, în vreme ce Aida si tatal ei fug, se preda marelui preot, luând vina asupra sa.

Actul al IV-lea. Radames, considerat tradator, va fi judecat de preoti. Amneris, care îl iubeste înca, va încerca sa-l scape fagaduindu-i sa obtina iertarea faraonului si cerându-i, în schimb, sa o uite pe Aida. Radames îi respinge propunerea. Preotii îl osândesc sa fie îngropat de viu, sub altarul marelui zeu. În disperare, Amneris blestema casta infama a preotilor, invocând urgia cereasca sa cada asupra lor.

Închis în mormântul sau, Radames îsi îndreapta ultimele gânduri spre Aida. Deodata, din întuneric, zareste o silueta. Aflând de condamnare, Aida a patruns în mormânt, înaintea lui. Acum vor muri împreuna.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Bal Mascat, Giuseppe Verdi

Actul I
Tabloul I

“În sala de audienţe a palatului lui Riccardo, un grup de demnitari aşteaptă cu nerăbdare sosirea guvernatorului. Făcîndu-şi apariţia, Riccardo salută cu prietenie asistenţa. Printre cei care aşteaptă audienţă la contele de Warvick se găsesc şi adversarii lui Riccardo, necunoscuţi de el, Samuel şi Tom. Pajul Oscar îi prezintă contelui lista invitaţilor care vor lua parte la balul mascat de a doua zi. Riccardo este încîntat de faptul, că printre invitaţi va fi şi Amelia. Contele este îndrăgostit de Amelia – soţia lui Renato, secretarul şi în acelaşi timp prietenul său credincios.
Contele este anunţat de sosirea judecătorului principal, care cere semnarea ordinului de izgonire din oraş a bătrânei vrăjitoare Ulrika. Pajul Oscar însă, îi ia apărarea. Pentru a se convinge personal de darul ei vrăjitoresc, Riccardo hotărăşte să-i facă o vizită bătrînei, deghizîndu-se în haine de pescar.

Tabloul II

Văgăuna vrăjitoarei. În faţa unei mulţimi de curioşi, Ulrika îl invocă pe Lucifer. În mulţime se află şi Riccardo deghizat în pescar. Marinarul Silvano, dornic să-şi cunoască soarta, o roagă pe vrăjitoare să-i prezică viitorul. Ulrika îi spune că în curînd va fi avansat în grad şi va primi mulţi bani. Riccardo, care a auzit profeţia, scrie în grabă pe un pergament ordinul de avansare şi-l strecoară neobservat în buzunarul marinarului, adăugînd şi o pungă cu aur. Prezicerea vrăjitoarei s-a împlinit întocmai. Un lacheu o anunţă pe Ulrika că va primi în curînd vizita stăpînei lui, o doamnă din înalta societate. Mulţimea se retrage, cu excepţia lui Riccardo, care l-a recunoscut pe servitorul Ameliei. Ascuns într-un ungher întunecos, el aude vocea iubitei cerîndu-i vrăjitoarei o băutură care să o facă să uite dragostea pe care i-o poartă lui Riccardo. O asemenea băutură nu poate fi însă preparată decît dintr-o buruiană ce trebuie culeasă la miezul nopţii de la picioarele unei spînzurători. După plecarea Ameliei, în peşteră îşi fac apariţia demnitarii lui Riccardo. Fără a-şi îndepărta masca, guvernatorul îi întinde palma vrăjitoarei pentru a-i citi destinul. Ulrika refuză mai întîi, dar apoi, la insistenţele lui Riccardo, îi prezice o moarte apropiată provocată de un prieten, acela căruia îi va stînge primul mîna. Apare Renato, care îl salută pe Riccardo şi necunoscînd prezicerea, îi strînge mîna. Între timp Silvano, recunoscîndu-l pe guvernator, adună poporul care, stăpînit de bucuria vederii acestuia în mijlocul lor, îl aclamă.

Actul II
Tabloul III

O cîmpie pustie la marginea oraşului. Tremurînd de groază, Amelia a venit să culeagă iarba magică ce creşte la piciorul spînzurătorii. Deodată, Amelia zăreşte în umbră o formă omenească. Nu e o fantomă, aşa cum crede la început, ci Riccardo care-i mărturiseşte dragostea sa. Cei doi îndrăgostiţi sunt întrerupţi de apariţia lui Renato, care a alergat într-un suflet să-şi avertizeze prietenul că e urmărit de conspiratorii care-i doresc moartea. Va trebui să se întoarcă în cea mai mare grabă la palat. Riccardo acceptă, rugîndu-şi însă prietenul să o însoţească pînă la porţile oraşului pe misterioasa necunoscută care e de faţă, fără a încerca să afle cine e ea. Căpătînd promisiunea lui Renato, Riccardo se îndepărtează. Grupul conspiratorilor conduşi de Sam şi Tom apare din urmă. Furioşi că au scăpat prada din mînă ei doresc să afle identitatea femeii cu care guvernatorul s-a întîlnit la miez de noapte. Cu toată împotrivirea lui Renato, Amelia este descoperită. Crezîndu-se înşelat, cuprins de ură şi mînie, Renato se alătură conspiratorilor.

Actul III
Tabloul IV

Cabinetul de lucru al lui Renato. Amelia încearcă cu disperare să-şi convingă soţul de nevinovăţia sa. Neînduplecat, Renato e decis să înece în sînge jignirea care i-a fost adusă. Resemnată, Amelia îl roagă să-i îngăduie o ultimă revedere cu fiul ei. Impresionat, Renato acceptă. Rămas singur, mînia i se potoleşte; o va ierta pe Amelia, dar cel care i-a tulburat liniştea va muri. Pentru a-i convinge pe Sam şi Tom, sosiţi în grabă, de hotărîrea pe care a luat-o, Renato arde în faţa lor raportul în care îi denunţa pe trădători. Numele celor trei este scris apoi pe trei bucăţi de hîrtie şi introdus într-o urnă. Amelia este obligată să tragă cu mîna ei din urnă numele celui desemnat să-l ucidă pe Riccardo. Cel ales este Renato. Pajul Oscar aduce lui Renato invitaţiile pentru balul mascat, care va fi ultima petrecere a lui Riccardo.

Tabloul V

În apartamentele particulare ale guvernatorului, Riccardo sfîrşeşte de redactat actul prin care a hotărît expatrierea lui Renato şi a Ameliei. Astfel va lua sfîrşit lupat continuă între dragoste şi datorie. Oscar îi înmînează guvernatorului o scrisoare de la o necunoscută. Cea care îi scrise, nu era nimeni alta decît Amelia. Tînăra femeie îl imploră să nu se arate la balul unde îl aşteaptă moartea. Rîndurile ei rîvnesc şi mai mult dorinţa lui Riccardo de a o revedea.

Tabloul VI

La bal, ascunşi în mulţimea care petrece fără grijă, Renato, Sam şi Tom, aşteaptă cu nerăbdare sosirea guvernatorului. Oscar le descrie cu naivitate costumul stăpînului său. Riccardo nu întîrzie să sosească. Amelia, întîmpinîndu-l, îl roagă cu lacrimi în ochi să părăsească de îndată balul. Riccardo îi comunică Ameliei hotărîrea lui: a doua zi, va pleca cu soţul ei în Anglia. Luîndu-şi rîmas bun, cei doi îndrăgostiţi se aruncă unul în braţele celuilalt. Renato, care urmărise scena, îl loveşte de moarte pe cel căruia îi fusese odinioară atît de credincios. Cu ultimele puteri, Riccardo ordonă gărzilor să-l elibereze pe Renato, asigurîndu-l încă o dată de nevinovăţia Ameliei. Riccardo îşi dă sufletul, iertîndu-i pe toţi cei care i-au dorit răul”1.

1 Constantinescu, G., Caraman-Fotea, D. Ghid de operă. – Bucureşti, 1971.