luni, 20 decembrie 2010

Cateva exemple

Nu va mai enervati in trafic!

Pay It Forward - la fel ca si filmul, daca cineva face ceva frumos pentru tine, sa facem ceva frumos pentru alte trei persoane.

Zambeste pentru tine. Zambeste pentru cei din jurul tau.

Tineti usa deschisa pentru persoana din spatele tau (chiar daca esti o fata). Este doar politicos.

Efectuati un Act de bunatate pentru cineva in fiecare zi.

Reciclare, reciclare, reciclare! :)

Ajuta la salvarea planetei noastre.

Cand auzi o sirena, spune o mica rugaciune pentru persoana implicata.

Si totul porneste de la tine, orice idee sau gest pozitiv este binevenit!

Daca poti...ar trebui!



Daca poti....ar trebui

In fiecare zi, oamenii rateaza unele oportunitati pentru a face o diferenta in aceasta lume, deoarece ei nu ştiu de unde sa inceapa. Acest lucru poate fi un pic descurajatoar atunci cand nu te-ai gandit la asta inainte.

Am glumit de multe ori spunand ca trebuia sa fiu un filantrop, dar financiar viata mea nu pare sa mearga in aceasta directie. Asa ca in acest caz am creat acest blog..in care sa impartasesc macar o parte din ideile mele.. unele idei de baza care sa ajute oamenii din jurul meu ca oricine sa poata face acest lucru....poate ajuta pentru a schimba lumea, si nu trebuie sa coste nimic. Deci, incepe un obicei zilnic de a face "ceva".

Puteti incepe cu copiii, cu familia, cu partenerul de viata, cu o persoana importanta pentru voi... Este usor odata ce incepe.


Magic words.....

I love you ( English )

Ek het jou lief ( Afrikaans )

Te dua ( Albanian )

Yes kez sirumem ( Armenian )

Ami tomake bhalobashi ( Bengali )

Ya tabe kahayu ( Belarusian )

Nahigugma ako kanimo ( Bisaya )

Obicham te ( Bulgarian )

Soro lahn nhee ah ( Cambodian )

T'estimo ( Catalan )

Tsi ge yu i ( Cherokee )

Ne mohotatse ( Cheyenne )

Ti tengu caru ( Corsican )

Kisakihitin ( Cree )

Mi aime jou ( Creol )

Volim te ( Croatian )

Miluji te ( Czech )

Jeg Elsker Dig ( Danish )

Ma armastan sind ( Estonian )

Afgreki' ( Ethiopian )

Doset daram ( Farsi )

Mahal kita ( Filipino )

Je t'aime ( French )

Ta gra agam ort ( Gaelic )

Mikvarhar ( Georgian )

Ich liebe dich ( German )

S'agapo ( Greek )

Aloha Au Ia`oe ( Hawaiian )

Hum Tumhe Pyar Karte hae ( Hindi )

Szeretlek ( Hungarian)

Eg elska tig ( Icelandic )

Saya cinta padamu ( Indonesian )

Taim i' ngra leat (Irish)

Ti amo (Italian)

Aishiteru or Anata ga daisuki desu ( Japanese )

Sarang Heyo or Nanun tangshinul sarang hamnida ( Korean )

Te amo ( Latin )

Bahibak ( Lebanese )

Tave myliu ( Lithuanian)

Ech hun dech gaer ( Luxembourgeois)

Te Sakam ( Macedonian)

Doo-set daaram ( Persian)

Kocham Ciebie ( Polish )

Eu te amo ( Portuguese )

Ya tebya liubliu ( Russian )

Volim te ( Serbian )

Lu`bim ta ( Slovak)

Te quiero / Te amo ( Spanish )

Seni Seviyorum ( Turkish )

Ya tebe kahayu ( Ukrainian )

mai aap say pyaar karta hoo ( Urdu )

'Rwy'n dy garu di ( Welsh )

Jag alskar dig ( Swedish )

Angel of Love

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Magia Craciunului...

Se lasa noaptea peste case intr-o magie tanjita de aproape un an si cu dorinte ascunse si vise ravnite Craciunul se aseaza in familii, in suflete cu bucurii. Nu doar 25 conteaza in calendar pentru ca sentimentul dulce si cald al asteptarii zilei Sfinte isi face culcus in inimile oamenilor cu mult mai devreme. Incepand chiar cu cateva saptamani inainte magia sarbatoarei inconjoara omenirea prin goana dupa cadouri, planuri de bucatarit si mesaje cat mai frumos simtite si asezate in scrisori pentru cei dragi.

Fiecare an al copilariei mele Craciunul ma gasea cu lumina calda reflectandu-se in globuletele din brad stralucindu-mi sub priviri...Degeabea stateam treaz pana in noapte luptand cu somnul in speranta ca poate voi fi norocos si il voi zari pe Mos Craciun. Ca un adevarat magician prin miracolul unei zile Sfinte mosul reusea pana la trezirea mea intr-o liniste deplina sa-mi impodobeasca bradutul si sa-mi aseze cadourile sub el fara sa-si faca vazuta barba lunga si pasii cei grei. Zurgalaii rasunau acompaniati de colinde, mama ma imbia cu bunatati proaspat scoase din cuptor, rand pe rand cadourile erau desfacute iar zambetele celor dragi imi confirmau magia Craciunului.

Au trecut ani, am crescut si am invatat ca povestile copilariei nu fac parte din realitatea omului matur insa m-am indarjit sa continui a crede in magia sufletului…Sufletul si inima de copil pastreaza frumusetea unei povesti din copilarie careia ii poti da viata in fiecare an in perioada sarbatorilor.

Si cum sa nu crezi in magia Craciunului cand in aceasta zi parca toate rele ale lumii raman ferecate departe lasand sa se strecoare in jur doar liniste si caldura sufleteasca. Obraji imbujorati, imbratisari si chicoteli, parinti care-si mangaie copiii fericiti ca macar in aceasta perioada sa-i aiba aproape, pitici carora le explodeaza inima de bucurie descoperind ca mosul cel rosu de la polul indepartat le-a ascultat dorinta. Si timpul sta in loc intr.-o magie care aduce fericire o intreaga zi si poate unora nu le este indeajuns dar eu cred ca merita pretul platit 364 de zile cand 24 de ore poti atinge magia perfecta.

Iti doresc si tie cititorule ca in acest magic Craciun o ploaie de stele sa-ti aduca lumina in inima si sa straluceasca viata ta si a celor dragi! De Craciun toate visele pot deveni realitate...

sursa http://www.elady.ro/articole/Editorial/Magia-Craciunului.html

miercuri, 15 decembrie 2010

Misterul amprentei karmice

Pentru multi, astrologia se reduce la horoscopul zilnic. La predictiile pe o zi sau pe un an... Insa descifrarea adancurilor cerului ascunde taine pe care putini le inteleg. Mistere aflate la granita dintre real si ireal, dintre concretul vietii zilnice si impalpabilul trairilor umane. Si, poate, cel mai tulburator dintre ele: misterul amprentei karmice si al vietilor noastre anterioare.

Karma negativa si karma pozitiva-Filosofii stravechi vorbesc despre reincarnare, despre faptul ca existenta noastra nu se opreste in momentul mortii, ci primim o noua viata, apoi alta si alta... Astrologii au cautat in hartile stelare indicatii, legi pentru a descifra sensul acestor existente trecute si viitoare. Primul pas a fost calculul. Se spune ca fiecare om are in urma cam 200 de vieti.

Toate aceste existente constituie karma, adica "bagajuli de fapte, emotii si sentimente pe care fiecare dintre noi le-a adunat din vietile pe care le-a trait. Si pentru ca ele au fost si bune, si rele, exista o karma negativa, "incarcaturai greselilor pe care le-am facut, si una pozitiva, recompensa pentru faptele bune. Aceasta este "amprenta karmicai, o configuratie unica pentru fiecare om, pe care o resimtim in momentele critice din viata, fie ca pe un blocaj, o inhibitie, o teama, fie ca pe un impuls energetic pozitiv, un talent, o sclipire de ajutor.

"Amprenta karmicai poate fi descifrata din astrograma natala. Harta cerului din momentul nasterii iti poate arata traseul vietilor trecute, datoriile adunate si problemele pe care le mai avem de rezolvat. Semnele amprenteii sunt Nodurile Lunarei. Ele nu sunt planete ori corpuri ceresti, ci niste puncte stabilite conventional, locurile astronomice in care orbita Lunii se intersecteaza cu a Pamantului. Sunt asezate diametral opus pe harta boltii ceresti, asa incat exista Nodul Nord, cel care indica viitorul, obligatiile care ne asteapta, si Nodul Sud, care arata existentele noastre trecute, iar linia care le uneste reprezinta "Axa Dragonuluii sau "Axa Nodurilor Lunarei, care traseaza oarecum "drumuli, menirea din aceasta viata.

Datorii si recompense Astrologia karmica spune ca pana la 26 de ani omul se afla sub influenta vietilor sale anterioare. Intre 26 si 59 de ani el trebuie sa rezolve problemele mostenite, inscrise in amprenta sa karmicai. Desigur ca teoria karmica nu ofera prea multe indicatii privind datoriilei acumulate din vietile anterioare. In unele am fost femei, in altele barbati, am murit batrani sau foarte tineri, am fost poate miliardari ori muritori de foame.

In cursul atator zeci si zeci de povesti pe care le ducem cu noi, este posibil sa reintalnim aceleasi persoane, sa uram cu patima ori sa ne indragostim nebuneste de aceeasi fiinta. Acestea sunt "regasirile karmicei, cele in care avem obligatia de a repara, poate, greseli de neiertat sau de a primi recompense pentru nedreptati pe care le-am suferit. Unele "regasiri peste vietii pot fi trecatoare, pot dura cateva ore sau zile, insa altele pot tine intreaga viata.

Ele au un impact emotional profund asupra vietii noastre actuale, nu sunt simple cunostinte pe care le uitam imediat. O atractie inexplicabila Cele mai misterioase reintalniri, care se produc poate o singura data in sute de vieti, sunt regasirile sufletului-perechei. Jumatatea perfecta a sferei, despartita la inceputurile omenirii, cea pe care unii cred ca o cautam in toate existentele noastre successive. Nimeni nu poate spune cum iti recunosti sufletul-pereche. Nu exista nicio indicatie concreta, nimic, doar o atractie inexplicabila, o rezonanta a sufletului pe care o simti perfecta...

Gasirea sufletului-pereche are un rol major in curgerea destinului. Ne poate schimba total modul de privi lumea, poate fi dureroasa sau placuta, poate dura ani intregi sau doar o clipa... Se intampla o singura data in viata si extrem de putini muritori au acest noroc. Toate acestea sunt doar cateva raze de lumina aruncate asupra uneia dintre cele mai misterioase teorii astrologice. Unii o cred, altii nu. Se spune ca poate deschide o poarta intre lumi si ca poate descrie in cuvinte ceea ce muritorii nu pot vedea niciodata. Cuvinte cu sensuri ciudate. Intelesuri pe care o singura viata nu poate sa le incapa. Dorinte. Intrebari. Raspunsuri. Vorbe de dragoste. De regret. Povesti ale memoriei. Gesturi. Caci oamenii trec si lucrurile dispar. Mai raman doar sentimentele. Asta e tot ce ne amintim.

Nodurile Lunare, puncte de incercare ale destinului La fiecare 18 ani, Nodurile revin in aceeasi pozitie de la nastere astfel ca la varstele de 18, 36, 54, 72 de ani fiecare om trece prin "puncte de incercarei, traieste evenimente remarcabile, cotituri ale destinului. Momentele grele, de cumpana ale vietii, sunt indicate de anii in care Nodurile Lunare sunt in pozitie opusa, adica la varstele de 9, 27,45, 63 de ani. Miscarea planetelor personale O alta indicatie asupra vietilor anterioare o ofera pozitia retrograda a planetelor de pe astrograma nasterii. Desigur ca, astronomic, nu exista un mers inapoii al corpurilor ceresti. Este doar o miscare aparenta o iiluziei cand, privite de pe Terra, planetele (cu exceptia Soarelui si Lunii care nu au niciodata mers retrograd) dau impresia ca fac un ocoli, o intoarcere pe orbita circumsolara.

Acest drum are o semnificatie astrologica aparte, mai ales cel al planetelor personalei Mercur, Venus si Marte. Ele trag un semnal de alarma, caci comunica blocaje, piedici, intarzieri care cer eforturi deosebite pentru a fi depasite. Retrogradarile celorlalte planete nu inflenteaza direct viata particulara, ci au doar semnificatie generala in previziuni. Regasirile karmice pot fi identificate astrologic suprapunand, planeta cu planeta, astrogramele natale a doua persoane. Legaturile speciale apar din asezarile acestora pe harta natala. Saturn peste Luna arata ca in alta existenta intre cei doi a fost o relatie de familie, una de dragoste daca este suprapus peste Venus, o rivalitate peste Marte, iar daca Saturn sta peste Mercur cei doi vor fi fost frati. Suprapunerea Saturn-Soare arata ca perosana regasita a fost in alta viata barbat fata de care au ramas datorii karmice de indeplinit.

Ce sunt reintalnirile sau regasirile karmice?

Orice individ are, in trecutul lui karmic, mai multe existente pe acest pamant, conform teoriei reincarnarii. Ne este dat sa traim experiente umane dintre cele mai diverse care sa ne ajute sa ne implinim menirea care ne-a fost data. In unele vieti suntem femei, in alte vieti suntem barbati, in unele suntem bogati, in altele saraci, in unele murim foarte tineri, in altele traim pana la varste onorabile... In unele vieti gresim intr-un anumit plan, in altele - reparam acel plan, dar gresim in altul, deci avem in spate sute de povesti de viata pe care le ducem, inconstient, dupa noi mai departe. Scopul reincarnarilor este de a ajunge sa avem o viata perfecta, fara greseala - si cum acest lucru nu este posibil, ne incarnam iar si iar, primind alte si alte lectii de viata.

Totusi, dintr-o existenta in alta avem sansa - sau nesansa - de a ne reintalni persoane cu care am inter-actionat si in alte vieti. Unele reintalniri karmice sunt negative - razbunari karmice sau plati karmice ale unor erori comise in trecut - sau pozitive - regasiri intre suflete care au avut relatii armonioase, pozitive, frumoase sau echilibrari karmice ale unor greseli care cer acum sa fie aduse la zi. De regula, ne reintalnim ori cu cei care ne-au fost dragi intr-o viata anterioara, dar de data aceasta rolurile se pot inversa - de exemplu ne putem regasi mama din alta viata, dar in aceasta existenta mama de altadata ne este sora - aceste inversari de roluri fiind o lectie de viata prin care trebuie sa intelegem cum e sa fii "in pielea altuia".

Exista reintalniri karmice negative, cu oameni fata de care am gresit enorm in alte vieti si fata de care acum, la regasirea karmica, avem obligatia de a repara greseala din trecut. De exemplu, in alte vieti am fost un soldat care a ucis multe vieti pe campul de lupta. Acum ne este dat sa devenim, de exemplu, medici, ca sa vindecam sute de oameni, ca o compensatie a vietilor curmate in alta existenta, ca ostean. Totul se contrabalanseaza: am gresit candva intr-un domeniu, iar acum in acel plan trebuie sa achitam datoria cea mai grea, platindu-ni-se cu aceeasi moneda.

In astrologie, exista indicii care descriu reintalniri karmice. Din suprapunerea a doua harti natale, putem descoperi daca Pluto, Saturn, Nodurile Lunare, Lilith, casa VIII sau casa XII au o legatura mai speciala cu planetele altei persoane. O suprapunere Saturn-Soare pe hartile a doua persoane poate indica o regasire karmica cu un spirit care a fost in alta viata un barbat, fata de care acum avem datorii karmice. Saturn sau Pluto pe Ascendentul celeilalte persoane poate indica o persoana cu un rol major intr-o viata anterioara, care are si acum un rol de jucat in destinul nostru. Saturn peste Luna poate indica o veche relatie de familie, peste Mercur - o veche relatie de vecinatate sau de fratie - un fost frate sau prieten - peste Venus poate indica o veche iubire, peste Marte - un vechi rival, peste Junon - un vechi partener de viata. Aspectele bune dintre planeta Saturn a unei persoane cu planetele personale ale celuilalt pot indica o karma pozitiva, pe cand aspectele negative atrag atentia ca regasirea karmica dintre cei doi poate fi defectuoasa, avand multe de platit pentru a avea acum o relatie pozitiva.

Asadar regasirile karmice sunt acele relatii cu persoane cu care am interactionat - bine sau rau - si in alte existente, cu care ne este dat sa ne intalnim iar si iar, pentru a aduce la zi erorile comise candva. Unele regasiri karmice pot fi trecatoare - chiar si de o zi - pe cand altele pot dura o viata. De regula, regasirile karmice se simt, au un impact emotional profund in viata noastra, deci nu sunt simple cunostinte peste care trecem fara sa simtim nimic.
Nu este obligatoriu ca regasirile karmice sa fie intre rude, prieteni, iubiti etc. ci tot regasire karmica poate fi si cu un medic ce ne salveaza viata, un profesor care ne calauzeste pasii, un avocat care ne face dreptate, rolul acestora, in viata noastra de acum, fiind acela de a ne oferi un serviciu important pentru destinul nostru, prin care echilibram datorii restante.

Despre reincarnare - Allan Kardec - Cartea spiritelor

Sufletul care nu a putut atinge perfectiunea in timpul vietii corporale, poate sa-si termine purificarea suportand proba unei noi existente. Sufletul, purificandu-se, sufera fara indoiala o transformare, dar pentru aceasta ii este necesara proba vietii corporale.

Sufletul are mai multe existente corporale. Cei care spun contrariu vor sa ne mentina in ignoranta in care se gasesc ei insisi- este dorinta lor. Sufletul, dupa ce a parasit un corp, isi ia altul; altfel spus, el se reincarneaza intr-un nou corp.

Scopul reincarnarii este ispasirea, ameliorarea progresiva a umanitatii, fara de care n-ar exista dreptate. Numarul existentelor corporale ale unui spirit nu este limitat. Cu fiecare existenta noua, spiritul face un pas pe drumul progresului. Cand s-a debarasat de toate impuritatile sale, nu mai are nevoie de probele vietii corporale. Numarul reincarnarilor nu este acelasi pentru toate spiritele. Cel ce avanseaza repede este crutat de incercari. Totodata, aceste incarnari succesive sunt intotdeauna foarte numeroase, caci progresul este aproape infinit. Dupa ultima reincarnare, spiritul devine spirit preafericit - este spiritul pur.

marți, 14 decembrie 2010

Rondelul rozelor ce mor - A. Macedonski

E vremea rozelor ce mor,
Mor în grădini şi mor şi-n mine -
Ş-au fost atât de viaţă pline,
Şi azi se sting aşa uşor.

În tot, se simte un fior.
O jale e în orişicine.
E vremea rozelor ce mor -
Mor în grădini , şi mor şi-n mine.

Pe sub amurgu-ntristător,
Curg vălmăşaguri de suspine,
Şi-n marea noapte care vine
Duioase-şi pleacă fruntea lor...-
E vremea rozelor ce mor.

Pingy

Pingy

Barocul în muzică

Noțiunea de baroc include și un anumit stil muzical, care a apărut puțin mai târziu decât perioada considerată baroc pentru pictură, sculptură și arhitectură. Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi și Georg Friedrich Handel sunt compozitorii cei mai de seamă ai stilului muzical baroc.

Unul din elementele specifice ale muzicii barocului, aidoma artelor vizuale baroc, este ornamentația bogată, exhausivă, uneori superfluă. Atunci când barocul a lăsat loc clasicismului în artă, acest element a fost diminuat sensibil sau chiar s-a pierdut.

Folosirea termenului baroc pentru perioada muzicală și compozitorii care au compus în stil baroc este de folosință relativ recentă, fiind propus și folosit pentru prima dată de Curt Sachs în 1919 în limba germană. În alte limbi, adjectivului baroc i-au trebuit decenii să se impună. Spre exemplu, în anii 1960, încă mai existau dispute în cercurile specialiștilor dacă muzica, aparent atât de diferită, a compozitorilor Johann Sebastian Bach, François Couperin, Jacopo Peri și Antonio Vivaldi ar trebui etichetată la fel, baroc.



Capricornul, atras de decoratiunile cu patima vremii

Capricornul este din fire practic si ordonat, de aceea va cauta intotdeauna ca si mobilierul pe care il achizitioneaza sa fie de buna calitate si in acelasi timp functional, iar culoarea trebuie sa inspire calm.

Pentru Capricorn confortul este foarte important, cu toate acestea este posibil sa negilijeze anumite spatii din locuinta, dar va fi interesat indeosebi de bucatarie, dar si de camera lui de lucru.

Traditionali, nativii din acest semn zodiacal indragesc stilurile care au patina vremii, de aceea pot sa vezi in locuinta lor tablouri cu rame baroc, iar culorile preferate sunt nuantele de maro si verde.

luni, 13 decembrie 2010

Citate despre matematica!

Matematica este unealta in mod special adaptata pentru a avea de a face cu concepte abstracte de orice fel si nu exista o limita a puterii sale in acest domeniu. – Paul Dirac

Matematica poate fi definita ca materia in care nu stim niciodata despre ce vorbim, nici daca ceea ce spunem este adevarat. – Bertrand Russel

Matematica este un mod de exprimare a legilor naturale, este cel mai simplu si cel mai potrivit chip de a infatisa o lege generala sau curgerea unui fenomen, este cea mai perfecta limba in care se poate povesti un fenomen natural. – Gheorghe Titeica

Matematica este ceea ce incepe, ca si Nilul, in modestie si se termina in magnific. – Calvin COlton

Matematica va fi limba latina a viitorului, obligatorie pentru toti oamenii de stiinta. Tocmai pentru ca matematica permite accelerarea maxima a circulatiei ideilor stiintifice. – Grigore Moisil

Nu ma ingrijorati din cauza problemelor voastre de matematica. Va asigur ca ale mele sunt sunt mult mai mari . – Albert Einstein

Matematica e un taram pe care multi umbla, foarte multi stiu si de ce, multi incotro, nimeni, de fapt, de ce asa. Cred ca de vina e rationamentul pas cu pas care ne face sa deducem ca unele lucruri chiar au o logica. M.F.

Cateva citate in latina!

Ab Urbe condita – de la fondarea Cetatii

Ab Urbe condita este o expresie latina care înseamna de la fondarea Cetatii, adica a Romei. Era folosita de istoricii antici romani pentru a data evenimente, prin referire la data legendara a fondarii Romei de catre Romulus. Se considera ca anul 1, începutul erei crestine, este anul 753 a.U.c.

Exista si o carte cu acest nume, scrisa de Titus Livius în timpul domniei lui Octavian Augustus.


Non nova sed nove - Nimic nou sub soare

Memento mori – Nu uita ca vei muri

Casus belli - „justficarea unui act de razboi”, „motiv de razboi”
-este un termen din dreptul international, motivatia juridica a începerii unui razboi de catre un stat împotriva unui alt stat.

Nec plus ultra- Pana aici: dincolo nu se mai poate! Inscriptie care indica sfarsitul pamantului.

“Advocatus diaboli” – avocatul diavolului

Titulatura oficiala data de Papa Benedict al XIV-lea este advocatus in omnibus causis beatificationum şi era numele prelatului care avea sarcina de a informa despre calitatile si defectele defunctului propus spre beatificare sau canonizare.

Errare humanum - Sa gresesti e omeneste!

Alea jacta est! - Zarurile au fost aruncate

Aceste cuvinte au fost rostite de către Cezar (anul 49 î. Chr.) in momentul in care a traversat Rubiconul, după o lungă ezitare. Astfel Cezar şi-a riscat viaţa, căci o lege specială a Senatului roman interzicea trecerea cu trupe a Rubiconului (râul de hotar între Italia şi Galia cisalpină), spre a se evita astfel incursiunile armate împotriva Italiei, pregătite de comandanţi ambiţioşi la graniţa de nord a ţării.

Cuvintele ” Alea jacta est “, ca şi expresia ” A trece Rubiconul ” au deci înţelesul: ” soarta va decide ! ” şi sunt folosite când, după ce ai şovăit mult, iei o hotărâre importantă.

miercuri, 20 octombrie 2010

Gelozia.....

La inceput a fost el... la inceput ai fost tu... in cautarea relatiei perfecte, a sentimentelor impartasite, a femeii perfecte, a barbatului perfect. Pentru o clipa credeai ca ai lumea la picioare, dar minunea nu a durat mult timp pentru ca gelozia l-a aratat asa cum ai refuzat sa il vezi la inceput. Un om nesigur, un om cu multe complexe, un om care nu are capacitatea de a avea incredere in cel de langa el. Un om care a transformat gelozia in obsesie.

Sunt gelos dar ma tratez... sau nu!
Oricine poate sa fie gelos. Pur si simplu iubesti foarte mult o persoana si iti e teama sa nu o pierzi in prezenta unor factori care ameninta real stabilitatea relatiei voastre. Ce te faci, insa, cand factorii sunt numai la nivel mental si iti afecteaza relatia de cuplu? Cum reactionezi cand realizezi ca partenerul nu isi poate gestiona emotiile, e plin de neincredere si intr-o continua suspiciozitate? Cum gestionezi gelozia patologica a celui de langa tine?

Cat de mult poate rezista o relatie in care te simti privat de libertate si ce sanse de 'happy end' are un cuplu intr-un astfel de mediu nesanatos?

Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care ti le pui inevitabil cand te confrunti cu asemenea problema.

Gelozia are la baza trairi bazate pe frica, furie, anxietate, nesiguranta si complexe. In timp ce o oarecare doza de gelozie e normala in orice relatie in care partenerii se iubesc, extremele acestui complex de emotii sunt manifestari nesanatoase ale fenomenului, de la totala apatie si lipsa oricarui sentiment de gelozie la gelozia morbida, necontrolata, obsesiva. Persoanele afectate de gelozia patologica devin obsedate de propriile temeri si cauta in mod constant sa isi confirme veridicitatea suspiciunilor supunandu-si partenerul la tot felul de incercari.

Atunci cand partenerul e exagerat de gelos si ai nevoie de libertate ca sa poti sa iubesti la fel cum o faceai inainte de a te simti urmarita la orice pas, primul pas e sa discuti cu el si sa ii explici ca atitudinea lui nu te va determina nici sa il iubesti mai mult, nici sa intrerupi orice fel de relatie cu partenerii de sex opus. Comunica-i acest lucru tinand cont si de perspectiva lui asupra lucrurilor... e foarte posibil sa nici nu constientizeze cat de nociva e atitudinea respectiva asupra relatiei voastre si sa creada ca e cel mai firesc lucru pe care il poate face, ba chiar sa puna acest lucru pe seama sentimentelor pe care le nutreste pentru tine.



miercuri, 29 septembrie 2010

All aboard!

...suntem pusi uneori in fata unor situatii cu doua fete...intai ni se arata fata draguta, cea care ne seduce, care face ca si cele mai indraznete dorinte sa devina realitate....ca mai apoi sa inceapa problemele sa isi faca aparitia...sa simti ca in fiecare zi pierzi putin cate putin....

suferinta este creatoare...citeam cu ceva timp in urma.....ea ne face sa apreciem ceea ce am avut si implicit ceea ce am pierdut si doar atunci incepi sa lupti, parca te trezesti dintr-un vis urat, dar realitatea este ca te afli in mijlocul cosmarului...si uneori stai in fata unei situatii in care tu ti-ai pierdut demult controlul...simti cum se distruge un univers ca si cum ti-ar trece nisipul printre degete...si te intrebi mereu ce sa faci, cum sa indrepti lucrurile...si ajungi sa iti dai seama ca totul se intoarce la un moment dat impotriva ta...pentru ca poate esti un neinteles...un neadaptat propriei vieti...

si te trezesti intr-o zi intr-un astfel de moment....simti ca viata iti ofera un drum cu o rascruce si chiar fara sa vrei te intrebi pe care drum sa il alegi?!..si daca il alegi pe cel care te face sa renunti la o parte din tine? daca il alegi pe cel mai anevoios? asta mai pune o fila la bildungs romanul tau? asta te face mai puternic?

si ma intreb...de ce atata suferinta? de ce trebuie sa trecem prin atatea provocari, cele mai multe destul de grele, ca sa ajungem unde trebuie sa ajungem? efectiv simt ca viata mea parca este o calatorie si eu ma aflu intr-un tren si fiecare capitol important din viata mea este o gara in care zabovesc atat cat crede Marea Providenta ca este necesar dupa care isi continua calatoria.

si iata-ma in fata garii cu bagajele facute...cu inima ranita....trebuie doar sa urc in tren si sa privesc cu incredere inainte...ma asteapta alte si alte aventuri...

miercuri, 18 august 2010

Swami Shivananda-Puterea Gandului

Gandurile negative otravesc viata. Omul devine ceea ce el gândeste. Cum îi sunt gândurile, asa ii va fi si viata. Gandurile de ingrijorare sau de frica sunt forte de temut care exista in launtrul fiintei noastre. Ele otravesc sursele vietii si distrug armonia , eficienta pe termen lung , vitalitatea si vigoarea. Gandurile de bucurie , buna dispozitie si curaj –vindeca , mangaie, alina iritarea si sporesc enorm eficienta finite umane prin multiplicarea puterilor mentale . De aceea, nu va pierdeti niciodata buna dispozitie , zambiti si radeti tot timpul.


Gandurile sunt proprietatea voastra privata si le puteti folosi intr-un mod creator, implindu-va dorintele, prin cunoasterea puterii lor si utilizarea lor constient, prin focalizare si concentrare. Voi tine-ti în mainile voastre întreaga putere de a va alege gandurile si de a atrage astfel spre voi influentele pe care le doriti, folositi aceasta putere, si nu va limitati la a fi sarmane creaturi batute de valurile circumstantelor întâmplatoare. Reamintiti-va ca omul este ceea ce el gandeste “. Pastrati-va inima tanara . Nu ganditi niciodata : “Am imbatranit , caci acest gand va va coplesi. La varsta de 60 de ani ganditi : Ma simt ca la 16 ani , caci intotdeauna omul devine ceea ce el gandeste . Aceasta este o mare lege psihologica.
Gânditi: “Sunt puternic”, si veti deveni puternic; daca ganditi : “Vai, ce slab sunt”, veti deveni si mai slab. Daca ganditi : “Sunt un prost”, cu siguranta veti devenui unul . Dar daca ganditi : ” Sunt un intelept sau un Zeu ” , veti deveni un intelept ori un Zeu.


Gândul este cel care modeleaza omul. Imaginatia poate face adevarate minuni. Prezentul vostru este rezultatul gandurilor voastre anterioare, iar viitorul iisi are samanta in gandurile voastre actuale. Daca ganditi corect, veti vorbi si actiona corect. Vorbirea si actiunea întotdeauna urmeaza gandirii. Cel care cunoaste Legile Gandirii isi poate modela caracterul exact asa cum doreste . De aceea, deveniti o incarnare a binelui; gânditi numai bine, faceti numai bine. Serviti, iubiti, daruiti . Cautati fericirea altora, caci ceea ce veti culege va fi propria voastra fericire. Circumstantele vietii, oportunitatile si mediul va vor deveni atunci favorabile.


Daca preferati sa ii raniti pe cei din jur, provocând scandal, confuzie, raspandind zvonuri, lovind pe la spate, daca îi exploatati pe ceilalalti , daca le luati proprietatea prin mijloace nepermise, daca tot ceea ce faceti cauzeaza doar durere, durere veti culege. Cu timpul, circumstantele va vor deveni nefavorabile, iar mediul ostil.


Aceasta este legea naturii si a gandirii. Asa cum va puteti cladi un caracter bun sau rau printr-o gandire sublima sau abjecta, la fel, va puteti modela circumstantele favorabile ori nefavorabile prin actiunile voastre bune sau rele. Un om ce poseda un mental discriminativ este întotdeauna atent, vigilant si circumspect.

Gandind intotdeauna numai binele, supraveghindu-ti natura gandurilor prin introspectie , omul discriminativ isi cladeste un caracter nobil, croindu-si astfel un destin inalt. El nu vorbeste mult, si este întotdeauna foarte atent cu cuvintele care îi ies pe gura. Vorbirea sa e dulce si plina de iubire . El nu rosteste niciodata cuvinte dure, care ar putea rani pe altii .

Rabdarea , compasiunea ,iubirea ,adevarul razbat intotdeauna din spusele lui; de aceea ,el produce o impresie profunda si favorabila in mintile celorlalti .
Cei care au o fire tonica, increzatoare si voioasa atrag la randul lor ganduri similare. De aceea, ei ating mereu succesul în tot ceea ce intreprind. Oamenii care intretin stari negative, de depresiune, manie sau ura , îi ranesc in mod deliberat pe altiii, caci îi infesteaza cu gandurile lor malefice, distructive, pe care le sadesc în subconstientul acestora. Ei se fac astfel vinovati de un rau urias pe care îl produc lumii gandurilor. Oamenii veseli si fericiti sunt o binecuvântare pentru societate, caci ei aduc fericirea si altora. Credeti în puterile mintii. Pasiunea, atentia, vointa , credinta si concentrarea va vor aduce fructul dorit. Gandul înseamna viata . Sunteti ceea ce ganditi. Gândurile va creaza mediul inconjurator. Gandurile voastre constituie lumea voastra.

Daca mentineti ganduri sanatoase , veti avea o sanatate buna .Daca va ganditi la boala , cu greu va puteti astepta la sanatate , frumusete si armonie . Amintiti-va mereu ca trupul este produsul mintii si se afla sub controlul ei. Daca gandurile voastre vor fu puternice , si corpul va fi puternic. Gandurile de iubire, pace, multumire, puritate, perfectiune sau Divinitate va vor face, pe voi si pe cei din apropierea voastra, perfecti si divini. De aceea, cultivati gândurile divine! Nu pierdeti nici una din ocaziile care vi se ivesc, caci fiecare este menita sa va ajute sa va dezvoltati.

Repetati mental mereu, cu o puternica aspiratie : “Vointa mea este atotputernica, pura si irezistibila.Pot realiza absolut orice prin vointa mea. Caci
vointa mea este invincibila. ”


Vointa este regina puterilor mentale. Cand ea devine pura si irezistibila , gandul sustinut de ea poate face minuni. Vointa slabeste intotdeauna datorita pasiunilor vulgare, a placerilor si a dorintelor. Cu cat mai putine dorinte veti avea, cu atat mai puternica va va fi vointa si gandul. Cand energia sexuala, energia muscularaa, mania, etc., sunt transmutate si sublimate, devenind forta vointei, ele sunt perfect controlate. Nimic nu mai este imposibil pe pamant pentru un om cu o mare vointa . Atunci cand renuntati si la un vechi obicei (cum ar fi cafeaua, tutunul, alcoolul, etc.), puteti spune ca ati controlat într-o oarecare masura simtul gustului , ca ati distrus o VASANA si ca ati eliminat o anumita dependenta . Veti castiga astfel o anumita pace interioara, caci energia pe care o risipeati tanjind dupa cafea, etc., din cauza careia deveneati agitat, a fost convertita acum în puterea vointei. Daca veti învinge însa în lupta cu cinsprezece dorinte, vointa voastra va fi de concisprezece ori mai puternica. Iar aceasta noua putere pe care o veti dobandi va facilita mult lupta cu celelalte dorinte. Semnele sau simptomele ce indica cresterea vointei cuiva sunt urmatoarele: starea netulburata a mintii, echilibrul, voiosia, puterea interioara, capacitatea de a indeplini munci dificile,succesul în orice intreprindere, puterea de a influenta oamenii, o personalitate magnetica, dinamica ,stralucirea fetei si a ochilor,privirea ferma, vocea puternica, mersul elastic, fermitatea,curajul, etc.

Cea mai buna metoda pentru a depasi gandurile si starile depresive ce le însotesc este sa va ganditi la lucruri si actiuni inspirate. Amintiti-va mereu si mereu ca pozitivul învinge negativul. Aceasta este o mare lege a naturii.

De aceea,ganditi-va intotdeauna la contrariul gandurilor negre ce va asalteaza, la acele lucruri ce va eleveaza mintea, la fericire. Uzati de puterea imaginatiei pentru a realiza avantajele starii de fericire si apoi urmariti si traiti cu adevarat aceasta stare . Nu ezitati sa zambiti daca simtiti nevoia chiar si izbucniti in hohote de râs.


Daca traiti un sentiment de manie, ganditi-va la iubire , daca sunteti gelos, meditati asupra avantajelor altruismului si generozitatii. Daca traiti pur si simplu o stare proasta, reamintiti-va o carte buna sau scenariul unui film minunat. Timiditatea va fi învinsa de curaj, ipocrizia de sinceritate, mandria de smerenie, infatuarea de discriminare. Gândul este doar un servitor, un instrument. Trebuie sa invatati sa va serviti de el corect si cu tact. Prima conditie a fericirii este controlul gandurilor. Gandul este puntea ce uneste omul cu Divinul. Corpul vostru, afacerea, caminul vostru – toate nu sunt decât idei aflate în mintea voastra. Gandul este o forta dinamica iar gandul bun este primul pas catre perfectiune. Aici rezida adevarata bogatie . Micile amabilittati , micile acte binevoitoare, un zambet la momentul oportun, un pic de consideratie si de bunavointa - toate acestea, practicate în mod obisnuit în relatiile voastre curente, dau personalitatii voastre un farmec mai mare decat v-ar putea aduce vreodata marile discursuri de la inalte tribune si conferinte, oratorii, sau orice alt gen de exhibare a talentelor personale.


Nimic din aceasta lume – nici averea, nici numele, faima sau victoria – nu valoreaza nimic daca ele nu sunt sussinute si de caracter. În el rezida adevarata valoare, iar el se construieste prin gandire, cu ajutorul vointei si a efortului personal.
Claditi-va singuri caracterul si modelati-va astfel viata . Caracterul înseamna putere si influenta ; el ne aduce prieteni si sprijin. Este cea mai sigura si mai usoara cale spre bogtie ,onoare, succes si fericire.

luni, 14 iunie 2010

Iluminismul

Iluminismul este o mişcare ideologică şi culturală, antifeudală, desfăşurată în perioada pregătirii şi înfăptuirii revoluţiilor din sec. XVII-XIX în ţările Europei, ale Americii de Nord şi ale Americii de Sud şi având drept scop crearea unei societăţi „raţionale”, prin răspândirea culturii, a „luminilor” în mase (cf. Carp Maxim). Iluminismul este o replică la adresa barocului, care încearcă să înlăture dogmele religioase şi să infiltreze luminarea maselor pe baza experienţei proprii.

Iluminismul a pretins eliberarea fiinţei umane de sub tutela sa autoindusă. "Tutela este incapacitatea fiinţei umane de a-şi folosi abilităţile cognitive în lipsa instrucţiunilor de la o altă persoană. Această tutelă este auto-indusă atunci când cauza sa nu rezidă în absenţa raţiunii, ci în absenţa hotărârii şi a curajului de a lua hotărâri fără instrucţiuni de la o altă persoană". Sapere aude! "Aveţi curajul de a vă folosi propriul simţ al raţiunii!" – acesta este motto-ul Iluminismului (Immanuel Kant).

Acesta este termenul aplicat curentului de gândire din Europa şi America secolului al XVIII-lea. Evenimentele ştiinţifice şi intelectuale din secolul al XVII-lea – descoperirile lui Isaac Newton, raţionalismul lui René Descartes, scepticismul lui Pierre Bayle, panteismul lui Benedict de Spinoza şi empirismul lui Francis Bacon şi John Locke – au promovat credinţa în legile naturale şi în ordinea universală, precum şi încrederea în raţiunea fiinţei umane şi în abilităţile inovatoare ale acesteia care au reuşit să influenţeze întreaga societate a secolului al XVIII-lea.

Au existat multe şi diverse curente de gândire, însă numai o serie de idei pot fi caracterizate drept pătrunzătoare şi dominante. O abordare raţională şi ştiinţifică a aspectelor religioase (conform vechii teorii şi divergenţe pe tema adevărului dublu), a problemelor de ordin social, politic şi economic a promovat o viziune seculară asupra lumii şi o orientare generală către progres şi perfecţionare. Principalii promotori ai acestor concepte au fost filosofii, care au popularizat şi promulgat ideile noi pentru publicul larg. Aceşti "profeţi" ai Iluminismului aveau o serie de atitudini de bază comune. Având o credinţă în raţiune care era de nezdruncinat, au căutat să descopere principii valabil universale care să guverneze umanitatea, natura şi societatea, şi să acţioneze în baza acestora.

Au atacat în diverse feluri autoritatea de ordin religios şi ştiinţific, dogmatismul, intoleranţa, cenzura, precum şi constrângerile economice şi sociale. Considerau că statul este instrumentul adecvat şi raţional al progresului. Raţionalismul extrem şi scepticismul epocii au condus în mod firesc la deism; aceleaşi calităţi au avut un rol important în determinarea reacţiei de mai târziu a romantismului. Reacţionând la dogmatism, iluminismul a găsit un culoar favorabil într-o perioadă în care Biserica îşi pierduse autoritatea sa atotputernică de a impune ordinea socială cu aceeaşi fervoare şi implicare precum în evul mediu şi la începutul modernităţii. Conceptele filosofice din Franţa mijlocului de secol al XVIII-lea au transformat perspectiva mecanicistă asupra universului într-o variantă revizuită radical a creştinătăţii, pe care au denumit-o deism.

Inspirându-se din descrierea newtoniană a universului ca fiind un imens ceas construit şi pus în mişcare de către Creator, deiştii au promovat ideea conform căreia totul – mişcarea fizică, fiziologia fiinţei umane, politica, societatea, economia – îşi are propriul set de principii raţionale stabilite de Dumnezeu, care ar putea fi înţelese de către fiinţele umane exclusiv prin intermediul raţiunii. Acest lucru însemna că lucrurile din lumea umană şi din lumea fizică pot fi înţelese fără a aduce religia, misticismul sau divinitatea în ecuaţie. Deiştii nu erau atei; pur şi simplu, afirmau că tot ceea ce se referea la universul fizic şi la cel uman poate fi înţeles independent de aspectele sau explicaţiile de ordin religios. Pentru un cadru istoric corect al secolului al XVIII-lea în Europa, cu privire la relaţia dintre autoritatea politică şi religioasă şi clasa superioară, trebuie să menţionăm că, în Franţa, Voltaire şi aliaţii săi s-au străduit să impună valorile libertăţii şi toleranţei într-o cultură în care fortăreţele gemene ale monarhiei şi Bisericii constituiau opusul a tot ceea ce reprezentau aceste valori. Voltaire şi-a dedicat o mare parte din timp atacului împotriva elementelor fundamentale ale religiei creştine: inspiraţia din Biblie, încarnarea lui Dumnezeu în Iisus Hristos, damnarea necredincioşilor. Kant a situat punctul forte al Iluminismului în principal în chestiunile ce ţin de religie, întrucât conducătorii săi, aşa cum a spus, "nu au nici un interes să joace rolul gardianului cu privire la arte şi ştiinţe şi, întrucât incompetenţa de ordin religios nu este numai cea mai dăunătoare, ci şi cea mai degradantă din toate".

"Enciclopedia" lui Denis Diderot reprezintă chintesenţa spiritului Iluminismului, sau al Epocii Raţiunii, după cum i s-a mai spus. Având centrul la Paris, mişcarea a dobândit un caracter internaţional prin faptul că s-a răspândit în saloane cosmopolite. Cei mai reprezentativi promotori ai Iluminismului s-au aflat în Franţa: baronul de Montesquieu, Voltaire şi contele de Buffon, baronul Turgot şi alţi fiziocraţi, Jean-Jacques Rousseau, care a avut o influenţă foarte mare asupra romantismului.

În Anglia, cafenelele şi presa în curs de înflorire au stimulat critica politică şi socială, precum comentariile urbane ale lui Joseph Addison şi Sir Richard Steele. Jonathan Swift şi Alexander Pope au fost satirişti conservatori cu o mare influenţă. Teoriile lansate de Locke cu privire la învăţarea prin percepţia senzorială au fost dezvoltate în continuare de către David Hume.

În Germania, universităţile au devenit centre ale Iluminismului (Aufklärung). G. E. Lessing a lansat o religie naturală a moralităţii, iar Johann Herder a elaborat o filosofie a naţionalismului cultural care se baza pe înrudirea culturală, de sânge şi de limbă. Importanţa primordială a individului, decurgând din incapacitatea omului de a-şi folosi abilităţile cognitive în lipsa instrucţiunilor unei alte persoane, a format baza eticii lui Immanuel Kant. Printre reprezentanţii italieni ai epocii, se numără Cesare Beccaria şi Giambattista Vico. Ţarul Petru I al Rusiei a anticipat curentul, iar împăratul Iosif al II-lea a fost prototipul despotului iluminat. Alţii de acest gen au fost Frederic al II-lea al Prusiei, Ecaterina a II-a a Rusiei şi Carol al III-lea al Spaniei. Promotorii Iluminismului au fost adesea consideraţi răspunzători de Revoluţia franceză. Cu siguranţă, epoca Iluminismului poate fi văzută drept o linie majoră de demarcaţie pentru apariţia lumii moderne.

Curent ideologic şi cultural: promovarea raţionalismului, caracter laic, antireligios, anticlerical, combaterea fanatismului şi a dogmelor, răspândirea culturii în popor, literatura preocupată de problemele sociale şi morale;

Teme şi motive: «monarhul luminat», «contractul social», emanciparea poporului prin cultură; Genuri şi specii: liric, epic (povestire, nuvelă, roman), dramatic (tragedie, comedie);

Opere reprezentative:


sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Iluminism


Scoala Ardeleana

Şcoala Ardeleană a fost o importantă mişcare culturală generată de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică, act în urma căruia a luat naştere Biserica Română Unită cu Roma. Reprezentanţii Şcolii Ardelene au adus argumente istorice şi filologice în sprijinul tezei că românii transilvăneni sunt descendenţii direcţi ai coloniştilor romani din Dacia. Aceasta teză este cunoscută şi sub numele de latinism.

Şcoala Ardeleană s-a înscris în contextul iluminismului german (Aufklärung), susţinut în plan politic de iozefinism. Diferenţa faţă de iluminismul francez este dată de faptul că Şcoala Ardeleană nu a constituit un curent anticlerical, mişcarea culturală transilvăneană pornind tocmai din sânul Bisericii Catolice.

Şcoala Ardeleană a contribuit nu numai la emanciparea spirituală şi politică a românilor transilvăneni, ci şi la a celor de peste munţi. Unul din documentele cele mai importante elaborate îl constituie petiţia Supplex Libellus Valachorum (1791, 1792), o cerere adresată împăratului Leopold al II-lea, în vederea recunoaşterii naţiunii române ca parte constitutivă a Marelui Principat Transilvania.

O altă realizare a Şcolii Ardelene a fost introducerea grafiei latine în limba română, în locul scrierii chirilice, şi tipărirea primului dicţionar cvadrilingv al limbii române, Lexiconul de la Buda.

Principalele centre au fost: Blaj, Oradea, Lugoj, Beiuş.

Reprezentanţii cei mai notabili au fost: Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Ion Budai Deleanu

Originile mişcării:

Apărută la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, mişcarea iluministă transilvăneană îşi are rădăcinile şi explicaţia cu trei secole în urmă. În 1437 după Răscoala de la Bobîlna, cele trei naţiuni, ungurii sașii şi secuii semnează pactul Unio trium nationum, prin care românii, excluşi de la drepturile sociale, politice şi religioase, deveneau o naţiune tolerată în Transilvania. În 1784, Răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan zguduie din temelii Imperiul Habsburgic, pretinzînd schimbarea imediată şi radicală a orînduirii existente. Suspectaţi de a fi pactizat cu răsculaţii, corifeii Şcolii Ardelene vor fi prigoniţi de autorităţi. Şcoala Ardeleană à fost o mişcare culturală complexă şi neomogenă, reflectînd o perioadă istorică: procesul de formare a burgheziei şi a naţiunii române la sfîrşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea.

Etapele Şcolii Ardelene:

• Etapa pregătitoare, prin lupta pentru revendicări politice şi naţionale dusă de Inocenţiu Micu-Klein, episcopul românilor uniţi, care cere drepturi şi libertăţi pentru românii din Transilvania, în schimbul unirii cu biserica romană (Sinodul de la Blaj);

• Etapa de elaborare şi afirmare a ideologiei naţionale: formularea crezului latinist extremist atît pe plan filologic cît şi istoric, dezvoltarea învăţămîntului românesc;

• Etapa pronunţat iluministă (avînd ca moment de vîrf Ţiganiada, în care cărturarii se opun acţiunii de defăimare à românilor întreprinsă de clasele feudale privilegiate).

Trăsăturile mişcării

• Caracterul politic: în 1971, burghezia română în formare trimite la Viena noului împărat Leopold al II-lea, memoriul intitulat Supplex Libellus Valachorum, în care cer, pe un ton moderat, drepturi egale cu ale celor trei naţiuni. În ciuda tonului paşnic al revendicărilor, Dieta transilvană, căreia îi este trimis memoriul de la Viena, îl respinge categoric;

• Caracterul iluminist: izolată prin refuzul rezolvării memorandumului, prea slabă economic şi politic pentru a iniţia o mişcare revoluţionară, burghezia română se concentrează într-o mişcare de emancipare naţională pe plan cultural. Se înfiinţează numeroase şcoli cu predare în limba română (Gheorghe Şincai înfiinţează 300 de şcoli), se tipăresc calendare, catehisme, manuale, cărţi de popularizare a ştiinţei, cărţi populare pentru pătrunderea informaţiei în masele populare largi;

• Caracterul erudit: cărturarii iluminişti au depus eforturi pentru trezirea conştiinţei naţionale în următoarele domenii:

Istoria: au încercat să impună ideea originii pur latine a poporului român, vehiculînd teoria exterminării dacilor:

  1. Samuil Micu, Istoria şi lucrurile şi întîmplările românilor– cuprinde idei moderne, iluministe, dar relatează sec evenimentele sau copiază pasaje întregi din cronici;
  2. Gheorghe Şincai, Hronica românilor şi a mai multor neamuri– dovedeşte mai mult spirit critic şi o informaţie mai bogată, opera fiind plină de rîvnă în susţinerea adevărului; -Petru Maior, Istoria pentru începutul românilor în Dachia– caracter polemic, fiind mai degrabă un pamflet de idei decît o cronică, dar fără talent literar.

Lingvistica: au susţinut ideea originii pur latine à limbii noastre, cerînd scrierea cu alfabet latin şi scrierea etimologică:

  1. Samuil Micu şi Gheorghe Şincai, Elementa linguae daco-romanae sive valachicae– face o paralelă între latină şi română. Ei propun eliminarea cuvintelor de altă origine şi înlocuirea lor cu neologisme latineşti;
  2. Lexiconul de la Buda este un dicţionar colectiv (Lexicon/ roma’nescu, la’tinescu, ungurescu – nemţescu), apărut în 1825 la Buda, care îmbogăţeşte limba română cu numeroase neologisme romanice, înlocuindu-le pe cele de alte origini;
  3. Petru Maior, la sfîrşitul Istoriei pentru începutul românilor în Dachia, include o Disertaţie pentru începutul limbii române, în care afirmă că limba română provine din latina populară.

Literatura: Ion Budai Deleanu, Ţiganiada.

Cartea „Floarea Adevărului“

În anul 1750 a apărut la Blaj prima carte românească întocmită şi tipărită de Şcoala Ardeleană. Este vorba de opusculul intitulat « Floarea adevărului », carte din care se păstrează un singur exemplar, şi acela în străinătate. Ea este opera colectivă a „cuvioşilor ieromonaşi” de la Blaj, respectiv a tuturor călugărilor greco-catolici, în frunte cu călugărul-episcop Petru Pavel Aron. Cartea este o explicare foarte doctă a celor patru puncte dogmatice sub care s-au unit românii cu Roma la 1700, implicând justificarea raţională a evenimentului. Ca mod de exprimare, cartea este un mesager timpuriu al ecumenismului panromânesc, postulat de cele mai luminate minţi ale acelei epoci. Contrar tuturor disputelor care afectau lumea românească în legătură cu Uniatismul, cartea este străbătută de un ton calm şi tolerant, care vrea să convingă, nu să învingă. Aparent modesta tipăritură, reeditată de episcopul Ioan Bob la 1813, a fixat pentru totdeauna tonul moderat, erudit şi civilizat în care românii uniţi cu Roma şi-au apărat şi îşi apără confesiunea în faţa nu puţinilor detractori. « Floarea Adevărului“ (1750) a apărut şi în versiune latină: „Flosculus Veritatis“ (1753) şi „Doctrina Christiana“ (1757).


sursa http://www.scoalaardeleana.ro/index.php?id=4

Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae

Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (din latină, însemnând Petiţia Valahilor din Transilvania) este numele a două memorii înaintate de liderii naţiunii române din Transilvania împăratului Leopold al II-lea al Sfântului Imperiu Roman.

Primul Supplex a fost trimis în martie 1791 de Ignatie Darabant, episcop greco-catolic de Oradea, Consiliului de Stat din Viena. Cel de al doilea Supplex, o versiune mult largită şi argumentată a primului, a fost înaintat Curţii din Viena pe 30 martie 1792 de către Ioan Bob, episcopul greco-catolic de Blaj, şi de Gherasim Adamovici, episcopul ortodox al Transilvaniei.

Documentul a fost redactat de cei mai însemnaţi reprezentanţi ai naţiunii române din Transilvania (în cea mai mare parte clerici ai Bisericii Române Unite cu Roma): Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Ioan Piuariu-Molnar, Iosif Meheşi, Ioan Budai Deleanu, Ioan Para etc. Petiţia era semnata in numele natiunii române de categoriile sale libere Clerus, Nobilitas, Civicusque Status Universae Nationis in Transilvania Valachicae.

Cererile Supplex-ului erau structurate în jurul câtorva idei, corespunzând doleanţelor laicilor şi clericilor români: „ca numirile odioase şi pline de ocară: toleraţi, admişi, nesocotiţi între stări şi alte de acest fel, care ca nişte pete din afară, au fost întipărite fără drept şi fără lege (pe fruntea naţiunii române), acum să fie cu totul îndepărtate, revocate şi desfiinţate“ (reintegrarea românilor ca naţiune de drept în Transilvania)„naţiunea română să fie repusă în folosinţa tuturor drepturilor civile şi regnicolare“ (restituirea drepturilor istorice vechi medievale)„clerul acestei naţiuni credincios bisericii orientale să fie tratat în acelaşi fel ca şi clerul naţiunilor care alcătuiesc sistemul uniunii“ (egalitatea clerului)„la alegerea slujbaşilor şi deputaţilor în dietă ... să se procedeze în chip just, în număr proporţional cu această naţiune“ (reprezentare proporţională în dietă şi funcţionărime) Textul Supplex-ului se refera transparent la Declaraţia Drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului a Franţei şi include şi unele motive istorice, precum şi statistici despre români (care formau aprox. 55% din populaţia Transilvanie
.

Petiţia a fost respinsă, astfel încât statutul românilor a rămas neschimbat.

sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Supplex_Libellus_Valachorum

Revolutia de la 1848 - in Transilvania

Spre deosebire de Ţara Românească, unde a funcţionat modelul occidental, în Transilvania nu au existat societăţi secrete, care să pregătească spiritul public pentru revoluţie. Elita românească din Transilvania a fost puternic marcată de reformismul luminat, mai ales de iosefinism, cu toate prelungirile sale ulterioare, ceea ce a conferit militantismului politic românesc o notă aparte de legalism, dinasticism, de caracter petiţionar. Societatea românească din această provincie nu a fost educată pentru revoluţie, elita politică nu a avut o idee clară, un scenariu elaborat, fiind lipsită de experienţă şi de o tradiţie de viaţă politică organizată. Astfel, lipseau clasa politică şi instituţiile româneşti, românii fiind excluşi, prin constituţia medievală, în afara sistemului politic din Transilvania şi Ungaria.

Din punct de vedere politic şi administrativ, blocul etnic românesc era divizat. Românii din Banat şi din comitatele de vest, aparţineau Ungariei şi beneficiau de un statut politic şi confesional diferit de cel al românilor din Principatul Transilvaniei. Din punct de vedere bisericesc, românii ortodocşi se aflau sub jurisdicţia Mitropoliei sârbeşti de la Karlowitz, iar românii greco-catolici se aflau sub jurisdicţia arhiepiscopului primat al Ungariei. În plan ideologic generaţia paşoptistă a fuzionat într-o concepţie organică şi pragmatică, liberalismul şi naţionalismul, legitimând dreptul de existenţă politică al naţiunii române în numele ideilor democratice, triumfătoare în Europa.

joi, 27 mai 2010

Cum se face o socata?





De curand a inflorit socul la noi in spatele blocului si ma gandeam ca as putea fura cateva flori sa fac o socata, numai ca era sa fiu prins saptamana trecuta pe cand furam un trandafir asa ca m-am hotarat sa cumpar din piata:)))

Asa ca azi am dat peste o batranica tare de treaba cu care am facut un "mare" negot, am primit 3 pungi de soc la pret de 2! Si uite asa, desi habar nu aveam cum se face licoarea le-am adus acasa. Am cautat pe google si am gasit ca mi trebuie si zahar si lamai si drojdie.....drojdie....am dat o fuga inapoi la magazin si in piata sa mai cumpar ce lipsea si uite ce a iesit:
-am spalat cam 10 fire de soc
-am facut rost de o sticla de plastic (nu aveam borcan asa mare)
-am asezat florile pe fundul petului (5 l)-am adaugat 500 gr zahar
-am taiat 2 lamai pe care le-am stors si le-am introdus feliate
-am adaugat apa
-la sfarsit am pus putina drojdie proaspata - cat 2 gumite

si acum l-am scos pe balcon la soare, trebuie sa stea 2-3 zile. sincer sper sa iasa!!! :)




vineri, 14 mai 2010

Cum vad eu diversitatea in Romania

Din punctul meu de vedere diversitatea porneste inca din ADN, de la fiecare individ in parte. Avand in vedere ca nici un om nu este la fel, fiecare vine cu un fel de a fi, cu propria identitate, si cu propriile idei. Cred ca intr-un fel putem considera diversitatea ca un dat natural.

In urma acestor fapte, noi oamenii, avem posibilitatea de a alege: ce mancam, cum ne imbracam, ce citim, ce filme vizionam, totul este posibil deoarece avem o multime de posibilitati la dispozitie.

Desigur, aceasta diversitate, desi inlatura monotonia, nu este intotdeauna un fapt pozitiv. Poti la fel de usor sa alegi un lucru bun, o atitudine pozitiva, sau sa alegi sa fii rau.

Daca ne uitam in jur gasim diversitate peste tot. Uneori noi o cream, din nevoia de a avea mai mult confort, sau din nevoia de a fi diferiti. Diversitate porneste de la o unitate si ajunge sa uneasca oamenii dar in acelasi timp le ofera unora posibilitatea de a-si exprima ura si dispretuirea fata de apropiatii lor, fata de cei diferiti - spre exemplu rasism, ura, discriminare, hate crimes. Pentru cei care insa ii accepta pe cei din jur diversitatea creeaza toleranta, acceptare si intelegere. Exista diversitate culinara, religioasa, etnica, culturala, rasiala, sociala, sexuala etc.

Asadar, diversitatea poate crea atat conflicte cat si unitate.
Diversitatea este necesara deoarece adauga un dram de culoare vietii si cred ca intr-un fel creeaza un echilibru. La urma urmei diversitatea ne ajuta sa fim originali. Un lucru care imi place si este referitor la acest lucru este motto-ul Uniunii Europene: “Unitate in diversitate”. Fiecare tara care face parte din aceasta Uniune are dreptul sa-si pastreze identitatea nationala, traditiile, mostenirea istorica si culturala, dar cu toate astea tara respectiva face parte si dintr-un tot unitar, dintr-o familie. Cred ca Uniunea Europeana doreste sa ne transmita faptul ca desi suntem diferiti putem sa fim uniti si sa luptam impreuna pentru o lume mai buna.


gayfest

vineri, 19 martie 2010

Panza de paianjen, Cella Serghi

Nu credeam ca am sa pot spune vreodata despre o carte: Nu mi-a placut! Dar...niciodata sa nu spui niciodata...se aplica cu vehementa in cazul meu. Panza de paianjen este o carte care te captiveaza si este scrisa intr-un limbaj complex, nu am ce sa comentez dar felul in care este construit personajul principal Diana m-a frapat.
Ma enerveaza faptul ca nu este echilibrata, ca nu are principii, sau daca le are ca nu tine seama deloc de ele. Eu o vad ca o femeie usuratica care merge incotro merge si vantul si incearca sa profite de orice lucru bun care s-ar intampla. Este o fire istabila si fara echilibru si cred ca "panza de paianjen" in care este prinsa este doar o scuza pentru situatia in care se afla. Stiu ca nimeni nu alege sa fie sarac sau bogat, sa aiba sau nu succes, cu atat mai mult frumusete dar cu siguranta multe lucruri le putem schimba pentru ca noi vrem. Cu totii asteptam o schimbare, cu siguranta. Diana doreste sa nu mai fie prinsa de panza, si reuseste dar parerea mea este ca nu e reusita ei personala, ci circumstantele in care s-a desfasurat viata ei au ajutat-o sa o ia de la inceput.
In schimb imi place personajul interpretat de sotul Dianei, Michi. Este un om care stie ce vrea de la viata, are principii si se multumeste cu ce are. Cred ca asta mi-a placut de fapt cel mai mult la el. Diana in schimb este mereu in cautare de ceva nou, de ceva care sa ii umple viata.
Poate o judec prea aspru, poate citind cartea incercam sa sper ca o pot "salva" si ca viata ei sa aiba un alt mers doar pentru ca eu vad altfel lucrurile. Poate ca intradevar femeile sunt cu totul diferite de barbati si noi nu le putem intelege. Poate ca ma identific cu sotul Dianei...
In orice caz, nu pot sa spun ca nu recomand cartea.

marți, 9 martie 2010

Dorinta de a fi diferit

Concentreaza-ti atentia pe ceea iti doresti.
Proiecteaza in minte o imagine a ceea ce iti doresti sa devii – POTI fi acea persoana. Acum hai sa ne ocupam de transformarea visului tau in realitate, in cativa pasi simpli:

1. Gaseste o motivatie.
2. Gaseste un ajutor.
3. Stabileste scopul.
4. Actioneaza!


Totul incepe cu o decizie!

vineri, 5 martie 2010

16 tipuri de femei "IT" (idee imprumutata desigur)

1. Femeia Virus: Cand te astepti cel mai putin, se instaleaza in apartamentul tau si se face stapana. Daca incerci sa o dezinstalezi, pierzi multe lucruri. Daca nu, o sa pierzi totul.
2. Femeia Internet: Trebuie sa platesti ca sa ai acces la ea.
3. Femeia Server: Intotdeauna e ocupata cand ai nevoie de ea.
4. Femeia Windows: Stii ca are multe defecte, dar nu poti trai fara ea.
5. Femeia Apple Macintosh: Atragatoare, fara cusur, destul de scumpa, dar nu prea compatibila cu altele; doar 5 la suta dintre barbati cunosc placerea de a o avea.
6. Femeia PowerPoint: Ideala pt a o prezenta la petreceri, mese de afaceri, etc.
7. Femeia Excel: Se zice ca stie sa faca multe lucruri, dar tu o folosesti doar pt functia bazica.
8. Femeia Word: Intotdeauna te asteapta cu surprize si nu exista nimeni in lume care sa o inteleaga pe deplin.
9. Femeia DOS: Toti au avut-o o data, dar nimeni n-o mai vrea acum.
10. Femeia Backup: Crezi ca are destul, dar la ora de "sa vedem" ii lipseste ceva...
11. Femeia Scandisk: Stim ca e buna si ca vrea sa ajute, dar in realitate nimeni nu stie ce face.
12. Femeia Screensaver: Nu foloseste la nimic, dar te amuza.
13. Femeia Paintbrush: Toata machiaj si nimic de fond...
14. Femeia Harddisk: Isi aminteste de toate, tot timpul.
15. Femeia End-User: Nu face nimic bine si vesnic te intreaba cate ceva.
16. Femeia e-mail: Din fiecare 10 fraze pe care le zice, 9 sunt tampenii.

miercuri, 3 martie 2010

W. Shakespeare, Twelfth Night (Act 1, Scene 5)

"I will make me a willow cabin at your gate,
And call upon my soul within the house;
I will write loyal cantons of contemned love
And sing them loud even in the dead of night;
I will halloo your name to the reverberate hills
And make the babbling gossip of the air
Cry out 'Olivia!' O, You should not rest

Between the elements of air and earth,

But you should pity me!"

duminică, 28 februarie 2010

Ultima carte citita

Cu ce altceva mai bine sa incep decat cu ceea ce in ultima vreme ma preocupa cel mai mult: sa citesc, sa citesc, sa citesc!

Lorelei, de Ionel Teodoreanu. Trebuie sa recunosc inca de la inceput ca am tot amanat sa o citesc, desi este cartea preferata a iubitei mele. De cand ne-am cunoscut m-a tot cicalit sa o citesc dar nu prea m-a tras inima...dar iata ca acum cateva zile, dupa ce am terminat cele 4 volume Twilight Saga, m-am decis sa citesc faimoasa carte Lorelei.

Intriga romanului este construita intre 3 personaje: Luli, Gabriela si Catul Bogdan, mare scriitor si profesor universitar. Luli si Gabriela se cunosc din copilarie si pare sa le uneasca o interesanta prietenie. Asta pana in momentul in care amandoua se indragostesc de acelasi barbat: Catul Bogdan. Insa, destinul face ca acest barbat sa se indragosteasca de Luli cu care se va si casatori.
Diferenta de varsta dintre cei 2 este mare, dar nu pare sa il deranjeze pe scriitor, cred ca tineretea a fost unul dintre principalele aspecte pentru care s-a indragostit de Luli, dar nu numai.
Dupa rapida casatorie, "tinerii" insuratei se muta la Iasi, iar apoi calatoresc 1 an de zile. Cand se intorc, Catul Bogdan pare metamorfozat, este lipsit de viata, este melancolic si constata ca nu mai este la nivelul intelectual la care era pana sa o cunoasca pe Luli. Toate acestea incep sa lucreze in mintea sa si se transforma intr-o lupta interioara continua. Ajunge sa aleaga: munca. Se izoleaza. Singura persoana care pare a fi vocea constiintei sale este prietenul sau cel mai bun Nathan Saabetai care il aduce cu picioarele pe pamant...sau cel putin se straduieste sa faca acest lucru. Un timp ii merge, dar Catul Bogdan devine obsedat de munca lui.

Adevarata sa neliniste incepe insa in momentul in care primeste niste scrisori, semnate Lorelei. De fapt, acestea sunt scrise de Luli, prin intermediul Gabrielei, in speranta ca ii vor readuce sotul la viata. Lucrurile se complica, Catul crede ca Gabriela este Lorelei. Luli observa astfel cum sotul ei se indragosteste de aceasta masca....In sufletul lui Catul Bogdan incepe adevarata lupta.

Daca la inceput Gabriela este descrisa intr-o aura pozitiva, pe parcurs aceasta ia cu totul locul personajului negativ, cel putin din punctul meu de vedere. Ea isi tradeaza prietena fara niciun regret. Profita de faptul ca Luli moare si nu ezita sa ii ia locul. In scurt timp se casatoreste cu Catul Bogdan.
Totusi, sentimentul de vinovatie o face sa pastreze scrisorile de la Luli, dar eu cred ca ajunge sa nu-i pese daca este descoperita. Oricum ea isi vede de viata si fuge cu un alt barbat, lasandu-l pe Catul singur cu povara minciunii. Si, ca orice barbat strapuns de durere si de remuscari cedeaza. Se sinucide.

Prin urmare mi se pare o carte foarte trista....o carte care ne vorbeste despre sacrificiu..despre durere....despre nedreptate..este trist ca uneori o minciuna face mai mult decat un simplu adevar. Poate pentru ca acest lucru ne lasa sa credem ceea ce ne dorim.


Cu toate acestea este o carte care merita citita! Poate ca iti trezeste anumite perspective pe care ulterior le vei aprecia.