miercuri, 23 februarie 2011

Lucruri care merita.

Walkiriile gravitează în jurul unui om care vrea să-şi schimbe viaţa şi să-şi împlinească un vis: va merge în deşertul Mojave, unde speră să-şi întâlnească îngerul călăuzitor, reuşind astfel să se cunoască pe sine şi să înţeleagă lumea. De la Maestrul lui spiritual, J., Paulo ştie că deşertul nu este un loc pustiu, ci ascunde şansa unor întâlniri neaşteptate. Acolo, departe de vâltoarea vieţii de zi cu zi, se află un tânăr Maestru al Tradiţiei şi un grup de femei războinice, Walkiriile, care cutreieră călare deşertul. Iar ele îl vor ajuta pe Paulo să-şi împlinească visul.

Paulo şi femeia iubită, Chris, străbat întinderile de nisip, într-un periplu ce se va dovedi, mai presus de toate, o călătorie interioară care le va pune la încercare sentimentele şi credinţa, dar îi va călăuzi spre adevărata Dragoste şi Cunoaştere.

Una dintre cele mai importante opere ale lui Paulo Coelho, roman surprinzător şi plin de mister, Walkiriile evocă o uluitoare experienţă umană şi spirituală survenită în viaţa autorului la scurt timp după ce Alchimistul a văzut lumina tiparului.

"Vorbim de libertate, dar suntem prizonierii propriilor vinovăţii."

Cum obtinem un arbore de avocado?


Inmultirea plantei se face cel mai adesea din sambure. Acesta este supsendat cu ajutorul unor betisoare de lemn deasupra unui pahar cu apa, in care este lasat scufundat cam o treime.

Paharul este lasat apoi intr-un loc cald, luminos dar ferit de actiunea directa a razelor. Pe masura ca nivelul apei scade, se completeaza cu apa de la robinet. Intr-o perioada de 2 pana la 6 saptamani, radacinile si plantula vor incepe sa se dezvolte.

Cand tulpinita a crescut suficient si ii apar primele doua frunze, aceasta se taie de la jumatate si se lasa sa creasca din nou (in acest fel, coroana plantei obtinute va fi mai bogata).
Se transplanteaza intr-un ghiveci cu pamant bine ingrasat si drenat. Ghiveciul se poate muta chiar si in razele directe ale soarelui. Se va uda moderat.

Visul ca mijloc de calatorie intre dimensiuni


Ne-a surprins pe toti sa constatam ca bebelusul de cateva zile viseaza, zambeste, are o traire interioara intensa. Ce anume provoaca visul la un pui de om care nici macar n-a deschis ochii?Prin encefalograme si alte rezonante magnetice, astazi putem intelege mecanica visului. Shamanii din Peru cred ca toate creaturile viseaza: omul, cainele, muntele, bradul pentru ca toate sunt inzestrate cu suflet, "care se intoarce acasa in timpul somnului".

Semnele clinice ale starii de visare sunt usor de descifrat: in timpul somnului aparatul muscular se relaxeaza complet, insa isi reia activitate in timpul visarii, ochii se invartesc in orbite, iar encefalograful observa procesul de visare prin amplitudinea oscilatiilor din regiunea pontica a creierului. Medicii converg in diagnosticul ca persoanele care nu viseaza sunt vicitimile unor halucinatii si dereglari in stare de veghe. Visam, in mod obisnuit de trei-patru ori pe noapte, prima repriza dureaza aproximativ 10 minute, iar ultima, in jur de 4o de minute. S-a constat ca visul este mai folositor omului, chiar decat somnul. Un experiment a demonstrat ca un subiect privat de somn caruia i s-au permis doar reprizele de visare, a putut sa-si vada de viata lui obisnuita, fara nici o dereglare. Visul pare sa aibe rolul de a stabili legatura dintre omul intrupat cu primul tip de spatiu caruia ii apartinem: domeniul Logosului!

marți, 22 februarie 2011

Despre delfini

In prezent se cunosc aproximativ saptezeci de specii de delfini, diferite ca forma si dimensiuni, numar de dinti, culoare, prezenta inotatoarei dorsale, formele mai des intalnite fiind delfinul comun (Delphinus Delphis), delfinul mare (Tursiops Truncatus) si marsuinul (Phocaena Phocaena), specii raspandite si in Marea Neagra, dar in numar tot mai mic.

In stomacul unor delfini s-au gasit pietre de diferite marimi, bucati de lemn, de sticla, cizme, pantofi, obiecte care se pare ca ar fi necesare in farimitarea hranei.

Delfinii aud foarte bine, de la sunetele obisnuite, cu frecvente mici, pana la sunete cu frecvente foarte inalte.

Ei sunt, totodata, neitrecuti inotatori si scufundatori, depasind cu usurinta viteza de treizecisicinci-cincizeci km/ora (Orcinus Orca), iar delfinii mari realizeaza adevarate performante; salturi de pana la 5-6 m inaltime si aproape 10 m lungime.

De remarcat si faptul ca delfinii dresati pot cobori in adancuri pana la 300 de metri si chiar mai mult.

Delfinilor le place muzica, dovada ca ei se pot dresa cu usurinta in delfinarii si folositi la circuri. Adeseori, aceste animale inteligente reusesc sa reproduca bine vocea si chiar cuvintele dresorului.

Auzul fin al delfinilor se explica prin aceea, ca ei sesizeaza undele sonore nu numai cu organul lor acustic, dar si cu tot corpul, mai cu seama cu pielea de pe cap.

Delfinii se numara printre cele mai inteligente animale, unele specii avand raportul dintre masa creierului si masa corpului la fel cu cel al oamenilor. Inca de la inceputurile navigatiei, au fost subiect de arta, literatura, si mit.

Cel mai rapid inotator uman, poate inota cu o viteza de 10 km/ora. Delfinul poate inota cu o viteza de 60 de km/ora. Daca inoti langa un delfin si incepi sa te scufunzi, el intotdeauna te va impinge la suprafata.

Gura delfinului este plina de colti ascutiti 12-200 si nu-si pierde nici unul in timpul vietii. Delfinii dorm cu un ochi deschis. Isi pot misca ochii in mod separat, uitandu-se cu unul intr-o directie si cu celalalt in alta directie.

Curiozitati despre elefanti

Stiati ca:
• Elefantul este considerat cel mai mare si cel mai greu animal de pe planeta.
• Inima
unui elefant poate cantari pana la 20 de kg, iar creierul sau, 5 kg in medie.
• Trompa elefantului este compusa din 40.000 de muschi.
• Un elefant poate ridica cu ajutorul trompei, o greutate de pana la 270 kg.
• Grosimea pielii elefantului este intre 1 mm, pe zona urechilor si 3 cm pe spate.
• Viteza maxima de alergare pe care o poate atinge un elefant este de 40 km/h.
• Un elefant adult mananca in medie 250 kg mancare pe zi.
• Un elefant bea aproximativ 200 l de apa si urineaza in medie 50 l de urina.
• La nastere, puiul de elefant cantareste aproximativ 80 kg la nastere.
• Nou-nascutul de elefant, bea zilnic aproximativ 10 l de lapte.
• Elefantul este considerat a avea o memorie uimitoare, de aici venind si expresia “memorie de elefant”.
• Coltii elefantului pot cantari la maturitate pana la 100 kg si pot ajunge pana la lungimea de 3 m.
• Molarii unui elefant cantareste in jur de 5 kg si are o lungime de aproximativ 30 cm.
• Pe parcursul vietii unui elefant, toti dintii acestuia, exceptie coltilor de fildes, se schimba de 6 ori.
• Elefantul creste pe intreaga durata a vietii lui si traieste in medie 70 de ani.

duminică, 13 februarie 2011

"Valentina mea iubita"



Stiu ca multi romani sunt impotriva ideii de Valentine`s Day, pe motiv ca nu ar fi o sarbatoare autohtona. Ei bine, parerea mea este ca atunci cand iubesti merita sa sarbatoresti asta cu orice ocazie, iar daca ideea nu ne apartine sa le multumim celor care au inventat-o:)
Asa ca sa ne bucuram de fiecare clipa petrecuta alaturi de sufletul nostru drag!

vineri, 11 februarie 2011

Mi-e dor.......

Cand spun 'frumos' eu ma gandesc la tine
Visez ca sunt departe de cei rai
Te simt aproape, te simt in mine
Mi-e dor de ochii tai

Simt adierea gandurilor tale
Si as vrea sa-ti fiu la poarta zurgalau
Sa ma auzi cand vantul, la poarta o sa bata
Mi-e dor de parul tau

Caut parfumul care te inconjoara
Caci mi-a lasat in suflet vraja sa
Iar dorul acesta jalnic ma doboara
Mi-e dor de gura ta

Si daca-as mai putea trai inca o viata
As vrea sa te pazesc de tot ce-i rau
Si n-am sa cer nimic in schimb vreodata
Mi-e dor de chipul tau

Iar daca-o sa-nteleg c-am asteptat degeaba
Si tot degeaba am sperat candva
Usor ma voi retrage in tacere
Mi-e dor de vorba ta..

(Versuri Ovidiu Scridon)

4 legi spirituale


- prima lege zice: “Persoanele pe care le intalnesti sunt persoanele potrivite”. Cu alte cuvinte, nimeni nu intra in viata noastra din intamplare; toate persoanele cu care interactionam se afla alaturi de noi cu un motiv, acela de a ne ajuta sa invatam lectiile de viata care apar si sa continuam drumul personal;

- a doua lege zice: “Ceea ce ni se intampla este singurul lucru care ni se putea intampla”. Nimic, absolut nimic din ceea ce se produce in viata noastra nu ar fi putut sa se intample in alt mod (nici macar detaliul cel mai nesemnificativ)… Nu exista: “daca as fi facut cutare lucru….s-ar fi produs alt cutare lucru….” NU. Toate si fiecare in parte dintre situatiile care se produc sunt perfecte, cu toate ca mintea si egoul nostru nu le accepta …

- a treia lege zice: “Orice moment in care se incepe este momentul corect”. Totul incepe in momentul potrivit, nici inainte, nici dupa; cand suntem pregatiti pentru ca ceva nou sa apara in viata noastra, exact atunci apare (incepe);

- a patra lege zice: “Cand ceva se termina, se termina”. Daca ceva a luat sfarsit in viata noastra, este pentru propria noastra evolutie, deci cel mai bine este sa inchizi capitolul si sa mergi inainte imbogatit cu acea experienta.

Cred ca nu este intamplator ca citesti aceste randuri acum; acest text ajunge la tine azi pentru ca esti pregatit(a) sa intelegi ca “nici un fulg de zapada nu cade niciodata in locul gresit”.

Ce face homo sapiens sapiens cand se plictiseste?

SA IncercAm, cu Steve

1. Sa legi un prieten ( am stii noi pe cine), sa-l pui pe bancheta din spate si sa te plimbi prin oras pana te opreste politia.

2. Reincarcati automatul de cafea din biroul vostru cu cafea decofeinizata timp de trei saptamani. Cand toata lumea va fi depasit dependenta de cafea, schimbati-le cafeaua cu ESPRESSO.

3. Daca scoateti bani la ghiseul bancii la rubrica « scopul folosirii banilor » scrieti « pentru marijuana ».

4. Cand sunteti pe un coridor, sariti in loc sa mergeti. Apoi incercati sa numarati cate persoane se uita la voi crucis!

5. Daca sunteti la restaurant si vreti sa comandati ceva, cereti « apa plata dietetica ».

6. Sunati-va prietenii cu cinci zile înainte sa mergeti la o petrecere si spuneti-le ca nu veti putea fi prezent din cauza unei dureri de cap.

7. La farmacie, cumparati o cutie de prezervative si dupa aia întrebati farmacistul unde este cabina de proba!

8. Daca aveti copii, la masa de seara spuneti-le ca din cauza recesiunii va trebui sa renuntati la ei!

9. Incearca sa nu vorbesti despre pinguini. Azi. Deloc. Nici un cuvant.

10. I am bored again:))


marți, 8 februarie 2011

Reclama - Axe, Geniala!

Dentro..









Jules Verne, 8 febr.1828-1905


Un tribut pentru Jules Verne -183 de ani de la nastere


Este unul dintre marii scriitori ai Franţei din secolul al XIX-lea, a scris 65 de romane, povestiri, eseuri, piese de teatru, poeme. Jules Verne a fondat genul ştiintifico-fantastic clasic în care acţiunea este prezentată asa de bine încît lucrurile cele mai incredibile devin palpabile.

Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne) (n. 8 februarie 1828, Nantes, Franţa - d. 24 martie 1905) a fost un scriitor francez şi un precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice. Verne a fost apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spaţiu, aer şi călătoria în adâncurile mării.

A încetat din viaţă pe 24 martie 1905 şi a fost îngropat la cimitirul francez din orasul Amiens. Sursa bibliografică serioasă, cea mai bună şi mai accesibilă pentru biografia lui Jules Verne, cît şi pentru cărţile lui, este enciclopedia franceză, faimoasa ,,Larousse" (versiunile illustrée) din orice an după 1930.

Cum se numesc piticii din Alba ca zapada?


Doc
Happy
Bashfull
Sleepy
Sneezy
Grumpy
Dopey

Un fenomen interesant!

Ceata este un fenomen meteorologic care este format dintr-o aglomeratie de particule de apa aflate in suspensie in atmosfera, in apropiere de suprafata solului.

Cand, la o anumita temperatura, cantitatea de vapori din aer se mareste substantial mai ales in urma evaporarii intense a apei din sol, acestia pot sa devina saturati prin racire, daca temperatura aerului coboara mai jos de asa-numitul "punct de roua". In aceasta stare ei nu mai pot sa se afle numai in stare gazoasa si incep sa se condenseze in mici picaturi de apa care, fiind in suspensie in straturile de aer de la suprafata solului, micsoreaza transparenta aerului, provocind fenomenul caruia ii spunem ceata. Ceata deasa care are ca efect o reducere mai accentuata a vizibilitatii se numeste negura sau pacla.

Ceata este mai frecventa toamna si primavara, cand temperaturile sunt mai scazute si vaporii ating starea de saturatie la o cantitate mult mai mica in unitatea de volum decat in timpul verii si se formeaza indeosebi dimineata si seara. De asemenea, ceata este cel mai des intalnita in vai unde temperatura este mai scazuta si umiditatea este mai mare.

Practic, ceata este un nor aflat in contact cu solul. Ea se distinge de nori numai datorita faptului ca norul nu atinge suprafata pamantului. Acelasi nor, considerat astfel de la altitudini joase, poate deveni ceata la altitudini mai inalte, spre exemplu in varful unor munti sau dealuri.

Atunci cand afara este foarte frig se poate observa ca lacurile si raurile scot aburi. Se formeaza astfel impresia ca apa fierbe. Fenomenul observat este cel de evaporare formandu-se ceata de evaporatie. Putina lume stie ca evaporarea apei la suprafata lacurilor sau a raurilor se poate face si la valori termice sub punctul de fierbere. Conditia care trebuie indeplinita este ca aerul de deasupra sa fie uscat.

Vaporii de apa ajunsi in aerul rece se condenseaza si formeaza stropi fini ce raman in suspensie, fenomen ce poate fi observat ca un abur deasupra apei.

marți, 1 februarie 2011

Waves


Sunt zile in care ne merge bine si sunt zile in care ne merge rau..sunt zile care trec si nu se intampla nimic bun...nimic rau....dar uneori dupa proverbul "Nu aduce anul ce aduce ceasul"...ne trezim pusi in fata unor diverse situatii....unele care ne aduc o raza de soare in suflet iar unele care ne aduc unele aspecte negative...

Imi imaginez intr-un fel viata ca o corabie pe mare...un pirat in cautarea unei comori are de-a face cu o multime de peripetii....cele mai rele poate ca sunt furtunile, dar eu cred ca lucrurile grele prin care trebuie sa treaca un capitan nu il fac pe acesta sa renunte la calatorie ci il fac sa gandeasca un plan pentru a iesi din criza, un plan care sa il ajute sa nu isi piarda echipajul, proviziile si efectiv sa nu ajunga pe fundul marii...

Poate ca asa suntem si noi oamenii in fata necunoscutului...ne este frica uneori sa luptam si in loc sa ne gandim ca o sa vina o noua zi care poate va aduce soare, continuam sa ne oprim doar la gandul ca suntem in furtuna.

Asadar, sa mergem inainte cu bucurie, adunand toate puterile pentru a alege binele din tot ceea ce vom avea de infruntat.