miercuri, 18 august 2010

Swami Shivananda-Puterea Gandului

Gandurile negative otravesc viata. Omul devine ceea ce el gândeste. Cum îi sunt gândurile, asa ii va fi si viata. Gandurile de ingrijorare sau de frica sunt forte de temut care exista in launtrul fiintei noastre. Ele otravesc sursele vietii si distrug armonia , eficienta pe termen lung , vitalitatea si vigoarea. Gandurile de bucurie , buna dispozitie si curaj –vindeca , mangaie, alina iritarea si sporesc enorm eficienta finite umane prin multiplicarea puterilor mentale . De aceea, nu va pierdeti niciodata buna dispozitie , zambiti si radeti tot timpul.


Gandurile sunt proprietatea voastra privata si le puteti folosi intr-un mod creator, implindu-va dorintele, prin cunoasterea puterii lor si utilizarea lor constient, prin focalizare si concentrare. Voi tine-ti în mainile voastre întreaga putere de a va alege gandurile si de a atrage astfel spre voi influentele pe care le doriti, folositi aceasta putere, si nu va limitati la a fi sarmane creaturi batute de valurile circumstantelor întâmplatoare. Reamintiti-va ca omul este ceea ce el gandeste “. Pastrati-va inima tanara . Nu ganditi niciodata : “Am imbatranit , caci acest gand va va coplesi. La varsta de 60 de ani ganditi : Ma simt ca la 16 ani , caci intotdeauna omul devine ceea ce el gandeste . Aceasta este o mare lege psihologica.
Gânditi: “Sunt puternic”, si veti deveni puternic; daca ganditi : “Vai, ce slab sunt”, veti deveni si mai slab. Daca ganditi : “Sunt un prost”, cu siguranta veti devenui unul . Dar daca ganditi : ” Sunt un intelept sau un Zeu ” , veti deveni un intelept ori un Zeu.


Gândul este cel care modeleaza omul. Imaginatia poate face adevarate minuni. Prezentul vostru este rezultatul gandurilor voastre anterioare, iar viitorul iisi are samanta in gandurile voastre actuale. Daca ganditi corect, veti vorbi si actiona corect. Vorbirea si actiunea întotdeauna urmeaza gandirii. Cel care cunoaste Legile Gandirii isi poate modela caracterul exact asa cum doreste . De aceea, deveniti o incarnare a binelui; gânditi numai bine, faceti numai bine. Serviti, iubiti, daruiti . Cautati fericirea altora, caci ceea ce veti culege va fi propria voastra fericire. Circumstantele vietii, oportunitatile si mediul va vor deveni atunci favorabile.


Daca preferati sa ii raniti pe cei din jur, provocând scandal, confuzie, raspandind zvonuri, lovind pe la spate, daca îi exploatati pe ceilalalti , daca le luati proprietatea prin mijloace nepermise, daca tot ceea ce faceti cauzeaza doar durere, durere veti culege. Cu timpul, circumstantele va vor deveni nefavorabile, iar mediul ostil.


Aceasta este legea naturii si a gandirii. Asa cum va puteti cladi un caracter bun sau rau printr-o gandire sublima sau abjecta, la fel, va puteti modela circumstantele favorabile ori nefavorabile prin actiunile voastre bune sau rele. Un om ce poseda un mental discriminativ este întotdeauna atent, vigilant si circumspect.

Gandind intotdeauna numai binele, supraveghindu-ti natura gandurilor prin introspectie , omul discriminativ isi cladeste un caracter nobil, croindu-si astfel un destin inalt. El nu vorbeste mult, si este întotdeauna foarte atent cu cuvintele care îi ies pe gura. Vorbirea sa e dulce si plina de iubire . El nu rosteste niciodata cuvinte dure, care ar putea rani pe altii .

Rabdarea , compasiunea ,iubirea ,adevarul razbat intotdeauna din spusele lui; de aceea ,el produce o impresie profunda si favorabila in mintile celorlalti .
Cei care au o fire tonica, increzatoare si voioasa atrag la randul lor ganduri similare. De aceea, ei ating mereu succesul în tot ceea ce intreprind. Oamenii care intretin stari negative, de depresiune, manie sau ura , îi ranesc in mod deliberat pe altiii, caci îi infesteaza cu gandurile lor malefice, distructive, pe care le sadesc în subconstientul acestora. Ei se fac astfel vinovati de un rau urias pe care îl produc lumii gandurilor. Oamenii veseli si fericiti sunt o binecuvântare pentru societate, caci ei aduc fericirea si altora. Credeti în puterile mintii. Pasiunea, atentia, vointa , credinta si concentrarea va vor aduce fructul dorit. Gandul înseamna viata . Sunteti ceea ce ganditi. Gândurile va creaza mediul inconjurator. Gandurile voastre constituie lumea voastra.

Daca mentineti ganduri sanatoase , veti avea o sanatate buna .Daca va ganditi la boala , cu greu va puteti astepta la sanatate , frumusete si armonie . Amintiti-va mereu ca trupul este produsul mintii si se afla sub controlul ei. Daca gandurile voastre vor fu puternice , si corpul va fi puternic. Gandurile de iubire, pace, multumire, puritate, perfectiune sau Divinitate va vor face, pe voi si pe cei din apropierea voastra, perfecti si divini. De aceea, cultivati gândurile divine! Nu pierdeti nici una din ocaziile care vi se ivesc, caci fiecare este menita sa va ajute sa va dezvoltati.

Repetati mental mereu, cu o puternica aspiratie : “Vointa mea este atotputernica, pura si irezistibila.Pot realiza absolut orice prin vointa mea. Caci
vointa mea este invincibila. ”


Vointa este regina puterilor mentale. Cand ea devine pura si irezistibila , gandul sustinut de ea poate face minuni. Vointa slabeste intotdeauna datorita pasiunilor vulgare, a placerilor si a dorintelor. Cu cat mai putine dorinte veti avea, cu atat mai puternica va va fi vointa si gandul. Cand energia sexuala, energia muscularaa, mania, etc., sunt transmutate si sublimate, devenind forta vointei, ele sunt perfect controlate. Nimic nu mai este imposibil pe pamant pentru un om cu o mare vointa . Atunci cand renuntati si la un vechi obicei (cum ar fi cafeaua, tutunul, alcoolul, etc.), puteti spune ca ati controlat într-o oarecare masura simtul gustului , ca ati distrus o VASANA si ca ati eliminat o anumita dependenta . Veti castiga astfel o anumita pace interioara, caci energia pe care o risipeati tanjind dupa cafea, etc., din cauza careia deveneati agitat, a fost convertita acum în puterea vointei. Daca veti învinge însa în lupta cu cinsprezece dorinte, vointa voastra va fi de concisprezece ori mai puternica. Iar aceasta noua putere pe care o veti dobandi va facilita mult lupta cu celelalte dorinte. Semnele sau simptomele ce indica cresterea vointei cuiva sunt urmatoarele: starea netulburata a mintii, echilibrul, voiosia, puterea interioara, capacitatea de a indeplini munci dificile,succesul în orice intreprindere, puterea de a influenta oamenii, o personalitate magnetica, dinamica ,stralucirea fetei si a ochilor,privirea ferma, vocea puternica, mersul elastic, fermitatea,curajul, etc.

Cea mai buna metoda pentru a depasi gandurile si starile depresive ce le însotesc este sa va ganditi la lucruri si actiuni inspirate. Amintiti-va mereu si mereu ca pozitivul învinge negativul. Aceasta este o mare lege a naturii.

De aceea,ganditi-va intotdeauna la contrariul gandurilor negre ce va asalteaza, la acele lucruri ce va eleveaza mintea, la fericire. Uzati de puterea imaginatiei pentru a realiza avantajele starii de fericire si apoi urmariti si traiti cu adevarat aceasta stare . Nu ezitati sa zambiti daca simtiti nevoia chiar si izbucniti in hohote de râs.


Daca traiti un sentiment de manie, ganditi-va la iubire , daca sunteti gelos, meditati asupra avantajelor altruismului si generozitatii. Daca traiti pur si simplu o stare proasta, reamintiti-va o carte buna sau scenariul unui film minunat. Timiditatea va fi învinsa de curaj, ipocrizia de sinceritate, mandria de smerenie, infatuarea de discriminare. Gândul este doar un servitor, un instrument. Trebuie sa invatati sa va serviti de el corect si cu tact. Prima conditie a fericirii este controlul gandurilor. Gandul este puntea ce uneste omul cu Divinul. Corpul vostru, afacerea, caminul vostru – toate nu sunt decât idei aflate în mintea voastra. Gandul este o forta dinamica iar gandul bun este primul pas catre perfectiune. Aici rezida adevarata bogatie . Micile amabilittati , micile acte binevoitoare, un zambet la momentul oportun, un pic de consideratie si de bunavointa - toate acestea, practicate în mod obisnuit în relatiile voastre curente, dau personalitatii voastre un farmec mai mare decat v-ar putea aduce vreodata marile discursuri de la inalte tribune si conferinte, oratorii, sau orice alt gen de exhibare a talentelor personale.


Nimic din aceasta lume – nici averea, nici numele, faima sau victoria – nu valoreaza nimic daca ele nu sunt sussinute si de caracter. În el rezida adevarata valoare, iar el se construieste prin gandire, cu ajutorul vointei si a efortului personal.
Claditi-va singuri caracterul si modelati-va astfel viata . Caracterul înseamna putere si influenta ; el ne aduce prieteni si sprijin. Este cea mai sigura si mai usoara cale spre bogtie ,onoare, succes si fericire.