duminică, 28 februarie 2010

Ultima carte citita

Cu ce altceva mai bine sa incep decat cu ceea ce in ultima vreme ma preocupa cel mai mult: sa citesc, sa citesc, sa citesc!

Lorelei, de Ionel Teodoreanu. Trebuie sa recunosc inca de la inceput ca am tot amanat sa o citesc, desi este cartea preferata a iubitei mele. De cand ne-am cunoscut m-a tot cicalit sa o citesc dar nu prea m-a tras inima...dar iata ca acum cateva zile, dupa ce am terminat cele 4 volume Twilight Saga, m-am decis sa citesc faimoasa carte Lorelei.

Intriga romanului este construita intre 3 personaje: Luli, Gabriela si Catul Bogdan, mare scriitor si profesor universitar. Luli si Gabriela se cunosc din copilarie si pare sa le uneasca o interesanta prietenie. Asta pana in momentul in care amandoua se indragostesc de acelasi barbat: Catul Bogdan. Insa, destinul face ca acest barbat sa se indragosteasca de Luli cu care se va si casatori.
Diferenta de varsta dintre cei 2 este mare, dar nu pare sa il deranjeze pe scriitor, cred ca tineretea a fost unul dintre principalele aspecte pentru care s-a indragostit de Luli, dar nu numai.
Dupa rapida casatorie, "tinerii" insuratei se muta la Iasi, iar apoi calatoresc 1 an de zile. Cand se intorc, Catul Bogdan pare metamorfozat, este lipsit de viata, este melancolic si constata ca nu mai este la nivelul intelectual la care era pana sa o cunoasca pe Luli. Toate acestea incep sa lucreze in mintea sa si se transforma intr-o lupta interioara continua. Ajunge sa aleaga: munca. Se izoleaza. Singura persoana care pare a fi vocea constiintei sale este prietenul sau cel mai bun Nathan Saabetai care il aduce cu picioarele pe pamant...sau cel putin se straduieste sa faca acest lucru. Un timp ii merge, dar Catul Bogdan devine obsedat de munca lui.

Adevarata sa neliniste incepe insa in momentul in care primeste niste scrisori, semnate Lorelei. De fapt, acestea sunt scrise de Luli, prin intermediul Gabrielei, in speranta ca ii vor readuce sotul la viata. Lucrurile se complica, Catul crede ca Gabriela este Lorelei. Luli observa astfel cum sotul ei se indragosteste de aceasta masca....In sufletul lui Catul Bogdan incepe adevarata lupta.

Daca la inceput Gabriela este descrisa intr-o aura pozitiva, pe parcurs aceasta ia cu totul locul personajului negativ, cel putin din punctul meu de vedere. Ea isi tradeaza prietena fara niciun regret. Profita de faptul ca Luli moare si nu ezita sa ii ia locul. In scurt timp se casatoreste cu Catul Bogdan.
Totusi, sentimentul de vinovatie o face sa pastreze scrisorile de la Luli, dar eu cred ca ajunge sa nu-i pese daca este descoperita. Oricum ea isi vede de viata si fuge cu un alt barbat, lasandu-l pe Catul singur cu povara minciunii. Si, ca orice barbat strapuns de durere si de remuscari cedeaza. Se sinucide.

Prin urmare mi se pare o carte foarte trista....o carte care ne vorbeste despre sacrificiu..despre durere....despre nedreptate..este trist ca uneori o minciuna face mai mult decat un simplu adevar. Poate pentru ca acest lucru ne lasa sa credem ceea ce ne dorim.


Cu toate acestea este o carte care merita citita! Poate ca iti trezeste anumite perspective pe care ulterior le vei aprecia.